Specijalizovani za grčka ostrva i Kipar


Amorgos

Hoteli

& cenovnici

detaljnije 》

Zadivljujuća prirodna lepota, arhitektura i neverovatne plaže.

Amorgos je jedno od najlepših grčkih ostrva u Egejskom moru. Nalazi se u blizini Naksosa i Iosa, na južnoj strani Kiklada. Ovo ostrvo zadivljuje posetioce prirodnim lepotama, tradicionalnom arhitekturom i neverovatnim plažama. Njegova netaknuta lepota inspirisala je reditelja Luca Bessona da snima scene filma The Big Blue na plaži Agia Anna. Najpoznatija znamenitost ostrva Amorgos je impresivan manastir Hozoviotisa, izgrađen na padinama stene sa predivnim pogledom na more. Ovo je takođe idealno mesto za planinarenje i naturizam.

Zašto Amorgos?

  • jer je ostrvo koje obiluje prirodnim lepotama i tradicionalnom arhitekturom,
  • jer treba videti najpoznatiju znamenitost Amorgosa a to je impresivan manastir Hozoviotsa,
  • jer je pored uživanja na plažama pogodan i za planinarenje i nautizam,
  • jer vredi posetiti poznatu plažu Agia Anna na kojoj je 1988. godine snimljen i deo filma The Big Blue,
  • jer treba okusiti specifičan ukus lokalnih specijaliteta.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

AMORGOS GRAD (CHORA)
Izgrađen u središtu ostrva i okružen kamenitim brežuljcima, Grad se smatra jednim od najslikovitijih iz grupe Kiklada. Ovde se možete diviti ambijentu sa slikovitim trgovima, tradicionalnim kikladskim kuc´ama sa dvorištima i uskim belim ulicama. Ujutro možete lutati ulicama, posetiti dvorac iz 13. veka i samostane ili se opustiti u lokalnom kafic´u. Uveče odaberite jedan od udobnih barova i taverni rasutih po ulicama i trgovima Chore i uživajte u lokalnim specijalitetima uz šampanjac psimeni raki. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na veliku grupu ljudi koji uživaju u jer je to vrlo čest događaj na ostrvu kome se možete i pridružiti. Katapola je glavna luka na ostrvu kao i luka za brodove i male brodove za krstarenje. Iznad grada na vrhu strmih stena možete videti i venecijanski dvorac koji datira još iz 13. veka.

THOLARIA
Nalazi se 18 km severoistočno od glavnog grada Amorgosa na nadmorskoj visini od 182 metra. Tholaria je izgrađena u blizini Vigle, akropole drevnog grada Aegiali. Iz sela Tholaria može se videti veličanstven pogled na Kampos i Gialos. Vredi spomenuti svečanosti prvog dana jula. Ovaj dan se slavi kao ime dana Agioi Anargiroi. Crkva koja nosi ime Agioi Anargiroi izgrađena je na povoljnom položaju na periferiji planinskog sela Tholaria. Stanovnici Tholarije su veoma gostoljubivi i tradicionalni. Tholaria ima dve glavne plaže, Megali Glifada i Mikri Glifada. Možete uživati u moru na Aegialiju plaži, a obližnje plaže Levrosos, Psili Ammos i Hochlakas su odlične za ljubitelje plivanja.

AGIA ANNA
Agia Anna je prelepa plaža koja se nalazi u neposrednoj blizini Chore, samo nekoliko koraka od manastira Panagia Hozoviotisa, najvažnije znamenitosti Amorgosa. Agia Anna je mala stenovita plaža koja se ističe svojom spektakularnom lepotom. Ležaljke i suncobrani nisu dostupni na ovoj plaži. Zbog svog kamenitog pejzaža nudi neverovatno iskustvo ronjenja. Zapanjujuc´e vode Agia Anna su uhvac´ene pre 20 godina u engleskom filmu The Big Blue. S desne strane se nalaze dve plaže, Sirma i Kambi, kojima se pristupa pešice.