Specijalizovani za grčka ostrva i Kipar


Evia

Hoteli

& cenovnici

detaljnije 》

Drugo po veličini ostrvo u Grčkoj koje je bogato termalnim izvorima.

Ostrvo Evia je najveće ostrvo Egejskog mora, a drugo po veličini u celoj Grčkoj, sa površinom od 3684 km². Prestonica Evie je grad Halkida, veoma važan i uticajan u antička, ali i moderna vremena. Od Halkide, kao i bilo gde iz regije Evia, moguće je poći u obilazak Atine koja se od grada Halkide nalazi na svega 77 kilometara. Evia se odlikuje povoljnim klimatskim uslovima, bogatom florom i faunom i dugim peščanim i šljunkovitim plažama. Na ostrvu se može pronaći i mnoštvo termalnih izvora, bogatih arheoloških nalazišta, manastira i tradicionalnih sela. Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima i jedno je od omiljenih letovališta koje pruža velike mogućnosti odmora i zabave. Najpopularnija mesta među turistima su Pefki i Edipsos.

Zašto Evia?

  • jer je najveće ostrvo u Egejskom moru,
  • jer je idealna lokazija za obilazak Atine koja se nalazi na sveka 77km od Halkide,
  • jer je odlična polazna tačka za obilazak Skijatosa,
  • jer obiluje termalnim izvorima pa je samim tim razvijen i zdravstveni turizam,
  • jer treba probati lokalne specijalitete specifične za ovo područje.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 19 26 28 29 25
Temperatura mora 18 22 24 26 24

PEFKI
Pefki je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih letovališta na severnom delu ostrva. Sa svojom četiri kilometra dugačkom šljunkovitom plažom koja se prostire naspram planinskog venca Pilion. Ovde stare Grkinje uveče mese lukumadese prelivene medom, a u restoranima uz morske specijalite pije se čuveno grčko vino recina sa mirisom smole. Plaža je odvojena od grada širokim popločanim šetalištem na kojem se nižu brojne taverne, restorani, kafići, barovi i prodavnice suvenira. Pefki pruža mogućnost brojnih izleta, kopnom ili morem, a najtraženiji su: poseta banji Edipsos, jednodnevni izlet do Atine, plovidba brodom do Skiatosa, Vulkanskih ostrva (Lihadonisias), poseta brojnim manastirima itd.

EDIPSOS
Ovo je jedan od najstarijih Evropskih banjskih gradića, koji vas odmah očara svojim mondenskim izgledom. Još u grčkoj mitologiji se pominje da je boginja Atina tražila od Hefesa, boga vatre, da ovde napravi mineralne izvore u kojima će se Herkules oporavljati posle ispunjenja svakog od 12 zadataka. Danas je Edipsos moderno letovalište, čuveno po svojim termalnim izvorima, sa temperaturom vode od 34 do 70 stepeni, koja se iz dubina od 3000m uliva u Egejsko more i čini ga izuzetno toplim i za svaku preporuku. Banja ima razvijenu turističku infrastrukturu. Nalazi se na 10km od luke Agiokampos i idealno je kao baza za obilazak celog severozapadnog dela ostrva Evia, individualno ili organizovanim izletima po pristupačnim cenama. U samom Edipsosu postoje dve manje plaže, prva je trodelni, uski pojas, mešavine peska i šljunka u centru mesta, pored male luke, a druga je peščana plaža na samim termalnim izvorima, gde voda izvire iz stena i uliva se direktno u more. U neposrednoj blizini se nalazi i oko 3km dugačka, peščana plaža Agios Nikolaos. Mesto se preporučuje kako porodicama i starijima tako i mladima i onima koji žele aktivan odmor.