Specijalizovani za grčka ostrva i Kipar


Skopelos

Hoteli

& cenovnici

detaljnije 》

Najšumovitije grčko ostrvo na kome je snimljen poznati film Mama Mia.

Pripada ostrvskoj grupaciji Sporada i srednje je po veličini, pored manjeg Skijatosa i većeg Alonisosa. Ostrvo ima dve luke: Glossa i Skopelos grad. Ostrvo je velicine 93km2 i ima oko 5.500 stanovnika. Ovo prelepo ostrvo ima veliki broj nestvarnih plaža, uglavnom šljunkovitih, a ceo ostrvo prekriveno je borovom šumom. Zbog bujnih zelenih šuma i plavog mora ostrvo Skopelos je jedno od najlepših u Grčkoj. Više od 50% njegove teritorije pokriveno je gustom borovom šumom starom više od 4.000 godina. Svoju bujnu vegetaciju Skopelos duguje dobroj klimi. Najlepše plaže nalaze se izvan grada a neke od njih su: Agios Konstantinos, Stafilos, Limnonari, Agnondac, Velanio, Andrines, Milia, Panormos, Kastani, Glisteri. Kristalno čisto more i smaragdna boja mora su na ovom ostrvu zaista nešto posebno. Na ostrvu Skopelos u leto 2007. sniman je čuveni mjuzikl Mama Mia, sa Meril Strip i Pirs Brosnanom u glavnoj ulozi. Nakon višenedeljnog boravka na ostrvu, poznati glumci su bili oduševljeni prirodnim lepotama ovog ostrva, čistim morem i ljubaznim domaćinima. Najlepše plaže udaljene su od glavnog grada ostrva u kojem, inače, odseda najviše turista. Najbliža plaža gradu je Stafilos u čijoj je blizini - skrivena stenama - nudistička plaža Velanio. Na ostrvu ima dosta lepih plaža kao što su: Milia (13km od grada), Glisteri (4km od grada), Hovolo (19km od grada), Perivolu (27km od grada), Panormos (12km od grada).

Zašto Skopelos?

  • jer je jedno od najšumovitijih ostrva u ovom delu Egeja,
  • jer ostrvo ima veliki broj nestvarnih šljunkovitih plaža,
  • jer možete šetati veličanstvenim ulicama grada Skopelosa,
  • jer morate okusiti tradicionalne specijalitete koji su specifični za ovo ostrvo,
  • jer je dobra polazna tačka za obilazak obližnjeg Skijatosa.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 23 26 28 29 26
Temperatura mora 19 22 24 25 24

SKOPELOS GRAD
Grad Skopelos ima prepoznatljivu grčku arhitekturu sa uskim ulicama, koje vode visoko u brdo iznad grada sa prelepim panoramskim pogledom na zaliv i ostrvo Alonisos. Grad Skopelos je tipičan mali ostrvski gradić sa mnoštvo prodavnica, taverni, barova, marinom i dobrom noćnom zabavom. U samom gradu živi oko 3500 stanovnika. Kuće su tradicionalno bele boje sa cvetnim vrtovima, ukrašenim terasicama, uskim ulicama. Prozori i balkoni moraju da budu od drveta. Ulice Skopelosa vode do dela grada poznatog kao Kastro (Zamak). Ruševine ove građevine su izgrađene 340 godina p.n.e.od strane Filipa II Makedonskog. Sa njegovih zidina imaćete prelep pogled na ceo zaliv. U gradu postoji muzej folklora i muzej fotografije.
Iz grada Skopelosa put nas navodi ka planini Paluki, među čijim brdima je ušuškan manastir Evagelismos, posvećen Devici Mariji. Podignut je na mestu sa kojeg se pruža veličanstven pogled ka gradu Skopelosu i jedan je od najlepših na ostrvu.