Hios


Ostrvo mastike sa nesvakidašnjom arhitekturom.

Smešten na istočnom Egejskom moru, Hios je veliko ostrvo sa autentičnim karakterom. Iako ima mnogo predivnih plaža za opuštanje, ostrvo je uglavnom poznato po svojim srednjovekovnim selima. Pirgi i Olimpi krasi posebna arhitektura sa crnim i belim geometrijskim dizajnom na spoljnim zidovima i uskim popločanim stazama. Vožnja duž unutrašnjosti dovešće vas do nekoliko sela, srednjevekovnih dvoraca i vizantijskih manastira, kao što su manastir Nea Moni i Agia Markella, zaštitnik ostrva.

Zašto Hios?

  • jer se život na ostrvu odvija u opuštenom i mirnom ritmu,
  • jer ćete se ovde susresti sa originalnom i nesvakidašnjom arhitekturom,
  • jer možete posetiti neku od predivnih plaža kojih ima mnogo,
  • jer možete posetiti neki od mnogobrojnih manastira koji se uglavnom nalaze u unutrašnjosti ostrva,
  • jer na ostrvu možete probati originalnu mastiku. Drvo mastike raste i uzgaja se samo na jugu Hiosa i nigde više u svetu.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 23 25 30 35 27
Temperatura mora 20 22 24 25 22

PIRGI
Pirgi je jedno od najlepših sela Hiosa, smešteno 24 km zapadno od glavnog grada ostrva, u blizini Mastihochorije, oblasti koja proizvodi čuvenu mastiks. Danas u Pirgiju živi više od 1.200 stanovnika, od kojih se većina bavi proizvodnjom mastika i poljoprivredom. Selo je dobilo ime po centralnoj srednjovekovnoj kuli koja se i danas nalazi u selu i koja je zadržala svoju tradicionalnu arhitekturu. Pirgi se naziva i "oslikanim" selom zbog finog ukrašavanja kuća: sive i bele geometrijske forme ukrašavaju fasade kuća, prema italijanskoj arhitekturi, kada je Hios bio pod okupacijom Franaka. Uske kamene popločane ulice, divne crkve, jedinstvena arhitektura i balkoni puni cveća odlika su ovog mesta.

OLIMPI
Selo Olimpi nalazi se u zelenoj dolini, otprilike 30 km jugozapadno od grada Hiosa. Selo je osnovano u 13. veku i ističe se izuzetnom arhitekturom. Kuće su izgrađene tako da su spoljni zivovi kuća spojeni pa zbog toga selo izgleda kao velika tvrđava bez vidljivih otvora osim za vrata koja omogućavaju ulazak i izlazak iz sela. Kula koja stoji u centru sela je visoka 20 metara i korišćena je za odbranu u slučaju napada pirata. Danas se u tornju nalazi dobar restoran. Crkva Agia Paraskevi, sa svojim drvenim ikonostasom i dragocenim ikonama, posetiocima nudi izuzetan prizor, kao i olimpijska trapeza, dvospratna srednjovekovna zgrada. Još jedna veličanstvena znamenitost je Olimpijska pećina, koja se nalazi 3 km na jugozapadu, u blizini sela Sikia. Najbliže plaže Olimpija su Didima, Mavra Volia, Trahili, Kato Phana i Agia Dinami.

HIOS GRAD
To je glavni grad i glavna luka Hiosa, koji se nalazi na istočnoj obali ostrva. Sa raznim školama, univerzitetom i nekim kulturnim centrima, grad Chios je administrativni, duhovni, kulturni, poslovni i obrazovni centar ostrva. Grad je doživeo veliku štetu izgubivši veliki deo svoje predivne arhitekture u razornom zemljotresu 1881. godine. Ipak, moderni grad Chios zadržava neke zanimljive građevine koje svedoče o istoriji dugoj vekovima u nazad. Moderni kafići, prodavnice, kuće i administrativne zgrade skladno su uklopljeni u stariju arhitekturu, stvarajući živahnu i atraktivnu prirodu. Značajne znamenitosti grada uključuju javni vrt, drevno pozorište, bronzane spomenike nepoznatih vojnika, ruševine zidova drevnog Hiosa i zidine dvorca Genovese.