Tasos


Ostrvo koje zbog svog zelenila nazivaju još i “plutajuća šuma”.

Smešten na severnoj strani Egejskog mora, Tasos je bujno zeleno ostrvo sa neverovatnim plažama. Ovo je potpuno opuštajuće mesto, idealno za duge dane na plaži. Sa kristalnom vodom i okružene bujnim zelenilom, plaže na ostrvu mogu biti organizovane sa ležaljkama i vodenim sportovima ili potpuno izolovanim za više privatnih trenutaka. Ovo je takođe ostrvo za planinarenje, jer mnoge planinarske staze prelaze okolicu i prolaze kroz planinska sela i klisure. Za ostrvo se vezuje i mit o sirenama koje su prema predanjima tu živele i svojim prelepim glasovima uspevale da omađijaju svakog muškarca koji bi ih čuo. Smatra se da su upravo one začarale Odiseja na njegovom čuvenom putovanju i uspele da ga privole da na ostrvu zauvek ostane. Tasos je idealan za odmor porodica sa decom.

Zašto Tasos?

  • jer je ovo jedno od najzelenihih ostrva u ovom delu Grčke,
  • jer ima veliki broj peščanih plaža, kako onih organizovanih tako i onih osamljenih,
  • jer treba videti manastir Vatopediou – simbol Limenasa,
  • jer vredi videti i Mermernu plažu koja se nalazi na svega par kilometara od Limenasa,
  • jer treba probadi lokalne specijalitete karakteristične za ovo ostrvo.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 32 32 28
Temperatura mora 17 20 24 25 23

LIMENAS
Gradić Limenas (koji se naziva i Tasos) je glavni grad i glavna luka na Tasosu. Nalazi se na severnoj obali ostrva, na mestu drevnog grada Tasosa gde je koncentrisana većina populacije. To je administrativni i trgovački centar ostrva. Limenas je sasvim moderan, ali zadržava i stari tradicionalni aspekt koji privlači većinu posetilaca. Neke od znamenitosti su drevni grad Tasos sa zidovima i drugim ostacima, crkvenim ruševinama i starom lukom. Tu je i veoma zanimljiv muzej u centru grada. Možete se diviti starim crkvama poput one posvećene Svetom Nikoli, kao i manastiru Vatopediou koji se uzdiže u sredini doka i predstavlja simbol Limenasa. U neposrednoj blizini grada nalaze se predivne plaže.

LIMENARIJA
Limenarija je drugi najveći grad na Tasosu i postao je popularno turističko mesto. Prvi stanovnici sela bili su radnici koji su se preselili iz Kastra. Tada se stanovništvo povećalo dolaskom izbeglica iz Male Azije. Duga obala Limenarije ima veliki broj kafića, barova, taverni i restorana. Sama Limenarija ima lepu, dugačku peščanu plažu ali se u neposrednoj blizini nalazi i plaža Tripiti kao i ostaci praistorijskog naselja.

POTOS
Ovo je gradić na jugu ostrva i pravi je izbor za mlađe zbog kafića na obali ali i za porodice jer u samom centru ima i luna park koji posebno raduje mladje članove porodice. Snabdevenost je dobra, na plaži su kafići i taverne a uvek se možete povući dalje od dela s ležaljkama ukoliko želite da uživate u na samom pesku.