Zakintos

Magično ostrvo gde gde se osećate kao kod kuće – kod kuće u Grčkoj.

Zakintos je treće ostrvo po veličini u Jonskom moru. Površina ostrva je 410 km2 a dužina obale je 125 km. Sa susednom Kefalonijom i Peloponezom je jako lepo povezan svakodnevnim brodskim polascima. Ostrvo Zakintos ima dosta podzemnih voda pa samim tim i brojne izvore slatke vode što pospešuje i razvoj flore. Obzirom da je prekriven brojnim maslinjacima, citrusima, raznim cvećem i vinogradima, Zakintos prosto fascinira svojim zelenilom. Može se naići na mnoga grčka sela koja još uvek nisu izgubila svoj šarm i autentičnost, ali i mnoga mesta sa kosmopolitskim sjajem. Boravak na ostrvu pruža odmor na prelepim peščanim plažama ali i mogućnost obilazaka lokalnih znamenitosti.

Naš predlog izleta:

  • Panoramski obilazak ostrva autobusom,
  • Krstarenje brodom oko ostrva,
  • Keri kaiki – potraga za kornjačama,
  • Krstarenje do plaže Navajo (autobus/brod),
  • Kefalonija.

 

Zašto Zakintos?

  • zato što je idealno ostrvo za porodice, avanturiste, istraživače i one željne zabave,
  • zato što ćete imati jedinstvenu priliku da se divite Caretta-Caretta kornjačama,
  • zato što ćete biti očarani pejzažom i plažama ostrva, skrivenim zalivima, nepreglednim maslinjacima, vinogradima i plantažama pomorandži,
  • zato što se možete diviti olupini broda koji se nasukao u očaravajući “zaliv krijumčara” tj plažu Navagio po kojoj je Zakintos i poznat,
  • zato što možete u potpunosti prepustiti razvijenim turističkim centrima, a u isto vreme uživati u tradicionalnim primorskim letovalištima i idiličnim zalivima

 

 

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 26 30 32 33 29
Temperatura mora 19 22 24 25 25

 

CILIVI
Cilivi, turističko mesto, 4km od grada Zakintosa, okruženo tipičnom ostrvskom vegetacijom, maslinjacima i vinogradima. Predivan zaliv sa peščanom plažom koji se može pohvaliti plavom zastavom, čistim morem kao i mogućnošću da se uživa u mnogim vodenim sportovima. Idealno letovalište za pravi porodični odmor, koje nudi autentične taverne, sadržaje za zabavu, suvenirnice, brojne prodavnice, restorane i barove. Cilivi je odlična polazna tačka za dalje istraživanje ostrva i upoznavanje njegovih lepota.

GRAD ZAKINTOS
Zakintos (Zante), jedan od najšarmantnijih gradova Jonskog mora, nalazi se na jugistočnoj strani ostrva u zalivu, iznad koga se izdiže brdo prekriveno zelenilom. To je grad sa uređenom arhitekturom sa puno interesantnih crkava, spomenika i trgova. Dugogodišnja okupacija Venecijanaca ostavila je duboki trag na arhitekturu grada, koja se i danas može videti. Tokom zemljotresa 1953. godine veći broj objekata u gradu je srušen, ali je grad obnovljen donacijom lokalnog stanovništva. Grad je posle obnove zadržao glavne karakteristike starog grada. Iznad grada, na padini, nalazi se bista pesnika Solomosa, a nedaleko od nje nalaze se ostaci nekadašnjeg zamka. Iz grada postoje dobre autobuske veze ka okolnim selima i predivnim plazama. Aerodrom se nalazi na 4km od centra grada.

LAGANAS
Laganas se nalazi na jugoistoku ostrva, 6 km od grada Zakintosa. Laganas je najveće letovalište na ostrvu sa 8 km dugom peščanom plažom. Glavni adut ovog zaliva nisu samo njegove plaže, već i ugrožena vrsta kornjača Caretta-Caretta, koje se svakog leta vraćaju na plaže ovog ostrva gde uveče polažu jaja. Istovremeno, Laganas je pravi raj za one koji žele da svoj odmor provedu u zabavi i izlascima. U centru grada se nalazi glavna ulica koja sa brojnim kafanama, barovima i diskotekama obiluje burnim noćnim životom i prepuna je omladine iz svih krajeva sveta ali su Britanci, za sada, najbrojniji.

KALAMAKI
Kalamaki, malo turističko mesto sa tavernama i suvenirnicama, veoma popularno kod gostiju koji žele miran odmor i dugačke šetnje duž prelepe peščane plaže poznate po kornjačama Caretta-Caretta. Zbog blizine aerodroma može se desiti da avioni neretko preleću preko mesta, ali su zato noću letovi zabranjeni. Glavni grad je udaljen 5 km (odlična povezanost redovnim autobuskim linijama, a Lagnas je na svega 4 km od Kalamakija.

ARGASI
Argasi je najstarije letovalište na ostrvu udaljen 3 km od grada Zakintosa pa ga zbog blizine nazivaju još i predgrađem Zakintosa. Na peščano-šljunkovitoj plaži koja se proteže duž celog mesta možete uživati u sunčanju, opuštanju ili nekom od najrazličitijih sportova na vodi. Argasi se nalazi u neposrednoj blizini jednog od najlepših delova ostrva, turistički netaknutog rta Vasilikos koji je, prema većini, jako egzotična oblast sa prelepim skrivenim uvalama, intimnim plažama i velikim modernim barovima na plaži. Jedna od tih plaža je, svakako, i Porto Zoro.