Mikonos


Kosmopolitsko ostrvo koje krije neverovatne lepote i tradiciju.

Mikonos se nalazi u centralnom delu Egejskog mora i pripada ostrvskoj grupi Kiklade. Jedno je od svetski najpoznatijih grčkih ostrva i svake godine privuče veliki broj posetilaca zbog svoje jedinstvene kombinacije prelepih plaža, slikovitih sela koja odišu tradicionalnom arhitekturom i tipičnim belim kućicama, i vrhunskog provoda i noćnog života. Na ostrvu već godinama vlada liberalna i kosmopolitska atmosfera sa žurkama na plaži koje počinju u rano popodne i svetski poznatim ličnostima koje redovno svraćaju ovde na svojim krstarenjima. Na ostrvu ima mnogo lepih peščanih plaža od kojih su napoznatije: Ornos, Agios Stefanos, Platis Gialos, Elia, Psarou, Paranga, Paradise, Super Paradise, Agrari, Kalo Livadi, Korfos, Ftelia i mnoge druge.

Zašto Mikonos?

  • jer je to prestižno ostrvo gde se okupljaju svetski poznate ličnosti,
  • jer se može uživati u vrhunskoj kuhinji,
  • jer je uprkos svom kosmopolitizmu sačuvao svoju lepotu i tradiciju,
  • jer ima zabave u izobilju i žurke traju do ranih jutarnjih sati,
  • jer nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 25
Temperatura mora 19 20 22 23 22

MIKONOS GRAD
Mikonos je istovremeno i glavni grad i nalazi se na zapadnom delu ostrva, gde se nalazi i luka.Već u njoj se osecaju suprotnosti, koje inače karakterišu celo ostrvo.Sa jedne strane mir i tišina, a sa druge buka talasa koji udaraju o zidove kuća u Alevkantri, u delu koji se naziva mala Venecija. Arhitektura je tipična za ostrva iz ove grupe sa belim kućicama sa vratima, prozorima u plavoj i crvenoj boji, a ulice su poplocane i uske. Jedno od najvažnijih obeležja grada su vetrenjače koje stoje u nizu, okrenute moru, a sačuvano ih je svega desetak. U delu grada koji se zove Kastro nalazi se Paraportiani (kompleks od pet crkava, od kojih su četiri na gornjem nivou, a jedna na donjem, koja je i najstarija). Atrakcija u gradu Mikonosu je veliki pelikan Petros koji slobodno šeta gradom nezainteresovan za turiste, ulazi u restorane i čeka na pijaci da mu ribari daju da jede ribu.

ORNOS
Plaža Ornos nalazi se ispred malog ribarskog sela, 2,5 km južno od grada, sa finim peskom i ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje. Na obali zaliva nalazi se veliki hotelski kompleks koji nudi razne restorane i barove. Do Ornosa se može doći lokalnim autobusom koji često idu iz pravca glavnog grada. Pogled sa ove plaže je zaista dobar, gledajući u kuće nesigurno na litici.

AGIOS STEFANOS
Agios Stefanos je najbliža plaža glavnom gradu Mikonosa, severno od Troulosa i nove luke. Zaštićen je od vetrova i nudi razne vodene sportove, kao i neke konobe i hotele. Agios Stefanos je veoma popularan i veoma je prepun tokom letnjeg perioda. Ova plaža je dužina fudbalskog terena.

PLATIS GIALOS
Nalazi se na južnoj strani ostrva, samo 4,5 km od grada Mikonosa. Plaža Platis Gialos (najduža plaža na ostrvu), sa beskrajnom zlatnom obalom i mnoštvom sadržaja privlači ljubitelje vodenih sportova kao što su skijanje na vodi ili jet ski koji su dostupni ovde. Plaža Platis Gialos je takođe odlična za kupanje, sunčanje, veslanje, ribolov i mnoge druge vodene aktivnosti.

ELIA
Ogromna peščana plaža, 10 kilometara od glavnog grada. Elia je najduža peščana plaža na Mikonosu, potpuno organizovana i nudi veliki izbor taverni i barova, kao i sportove na vodi kao što su skijanje na vodi, parasailing i vindsurfing. Elia je poslednja stanica na tradicionalnoj ruti gde se ribarski čamci koriste kao taksi. Mnogi nudisti dolaze ovamo. To je mirna plaža za razliku od Paradise, Super Paradise i drugih.

PSAROU
Plaža Psarou je udaljena 5 km od grada Mikonosa. To je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih plaža na ostrvu, sa čistim i čistim belim peskom i kristalno čistim morem (voda je uvek mirna, jer plaža je okružena planinama), idealna za sunčanje i opuštanje, kao i za vodene sportove. Plaža nudi dovoljno prostora za pristajanje čamaca i privatnih jahti. Ovo je plaža na koju se, pored svih njenih pogodnosti ide da bi se bio viđen. Plaža je opskrbljena prestižom i glamurom. Na njoj se nalazi luksuzni restoran Nammos.