Lefkada


Jedno od najzelenijhih ostrva Jonskog mora poznato po egzotičnim plažama i mirnim uvalama.

Ostrvo Lefkada, zajedno sa Krfom, Kefalonijom i Itakom, pripada grupi jonskih ostrva. Sa kontinentalnim delom Grčke Lefkada je povezana pokretnim mostom što ga čini jedinim ostrvom u Jonskom moru do koga se može doći kopnenim putem. Ukupna površina ostvrva je preko 300 km2. Živopisno ostrvo prepuno je prelepih plaža i malih mirnih uvala do kojih se može doći brodićima. Lefkada u doslovnom prevodu znači “Belo ostrvo“, a zapravo je jedno od najzelenijih. Na zapadnoj strani obale nižu se plaže koje su godinama proglašavane za najbolje ne samo u Evropi, već na celom svetu kao što su Porto Katsiki, Egremni ili Katisma.

Naš predlog izleta:

  • Krstarenje - Kefalonija,
  • Krstarenje - Itaka,
  • Krstarenje – Paxos i Antipaxos,

Zašto Lefkada?

  • jer način života na ostrvu još uvek nije podlegao uticaju modernog,
  • jer će vas očarati egzotične plaže kao što su Porto Katsiki, Milos...
  • jer je odlična destinacija za sportske aktivnosti,
  • jer je odlična polazna tačka za obilazak okolnih ostrva kao što su Meganisi, Skorpios i poluostrvo Peloponez,
  • jer ima bogato kulturno nasleđe i fantastičan glavni grad koji je oživljava u večernjim satima.

Prosečna temperatura u °C Maj Jun Jul Avgust Septembar
Dnevna temperatura 24 30 32 32 27
Temperatura mora 19 23 24 24 23

NIDRI
Nalazi se na jugo-istočnoj strani ostrva. Ovo nekada malo ribarsko selo, koje je ujedno i prirodna luka, danas je postalo najrazvijenije i najpopularnije turističko mesto na ostrvu. U glavnoj ulici mesta kao i u obalskom delu, uz more i pored marine, postoji veliki broj najrazličitijih prodavnica, barova i restorana koji čine vaš odmor još raznovrsnijim i kvalitetnijim. Nasuprot Nidrija se nalazi čuveno Onazisovo ostrvo Skorpios.

LIGIA
Ovo malo, nekada ribarsko selo, se nalazi na istočnoj obali ostrva, na samo 4km od glavnog grada Lefkade i poznato je kao mirno mesto za porodični odmor. Sastoji se od glavne ulice u kojoj se nalaze prodavnice i restorani, male ribarske luke i šljunkovite plaže a okruženo je obroncima prekrivenim borovinom i maslinjacima.

NIKIANA
Ovo moderno turističko mesto se nalazi na oko 10km od grada Lefkasa i na oko 5km od mesta Nidri. Idealno locirano, u podnožju planine Skaros a na samoj obali mora, ovo mesto pruža mogućnosti za idealan odmor, kako za one koji traže mir, tišinu i netaknutu prirodu, tako i za one koji uživaju u surfovanju, skijanju i ostalim sportovima na vodi a odličan izbor je i za turiste koji traže bazu odakle će istraživati i obilaziti ovo prelepo ostrvo.

AGIOS NIKITAS
Agios Nikitas se smatra jednim od najlepših letovališta ostrva Lefkada. Nalazi se na severo - zapadu ostrva, oko 12 km od glavnog grada Lefkade, pa vam je ovaj glavni grad jako blizu i vrlo dostupan. Okolinu karakteriše veliki broj maslinovog drveća, dok pešačka zona u centru vodi pravo do plaže, gde svako može pronaći deo za opuštanje, ili deo za zabavu. U jednom delu gradića je zabranjen saobraćaj u jedinoj velikoj ulici, i ona je pretvorena u šetalište.

VASILIKI
Ovo je jedno od omiljenih letovališta na Lefkadi, smešteno u zalivu na južnoj strani ostrva. Udaljeno je 37 km jugozapadno od grada Lefkada i danas ima oko 400 stalnih stanovnika. Vasiliki ima simpatično šetalište uz obalu, ispunjeno brojnim restoranima i tavernama sa prelepim baštama u kojima vlada romantična atmosfera. Plaža je dugačka, šljunkovita, dok u okolini ima i dosta drugih manjih plaža i uvala.

LEFKADA (LEFKAS)
Lefkada je glavni grad i administrativni, privredni i kulturni centar ostrva, sa populacijom od oko 8.000 stanovnika koji uglavnom žive od poljoprivrede i turizma. Izgrađen je oko prirodne luke, na severnoj strani ostrva. Ovo je prvo naselje koje vidite kad pređete most koji spaja ostrvo sa kopnom. Grad je vrlo živ tokom cele godine, pogotovo tokom sezone. Lefkas krasi prelepo šetalište uz gradsku luku, sa velikim brojem radnji, kafića, restorana i taverni. Sam centar grad ima još jedno šetalište, glavnu ulicu, koji je takodje ispunjena objektima najrazličitije namene. Njime odiše italijanski duh zbog uticaja venecijanske arhitekture.