Siros


Miks prelepe arhitekture, šarmantnih mesta i odmora za svakoga.

Siros je jedno od većih i glavno ostrva Kiklada. Ujedno je i glavni administrativni centar ove grupacije ostrva jer je najnaprednije i najnaseljenije. Udaljeno oko 150 km jugoistočno od Atine, izduženo u pravcu sever-jug blizu 20 km, a najveće širine 10 km. Jedan deo populacije na Sirosu su katoličke veroispovesti. Postoje tragovi u praistoriji koji dokazuju da je Siros bio naseljen još od 3. milenijuma pre nove ere. Na ostrvu postoji i dosta brodogradilišta i upravo su ona jedan od faktrora koji pomažu ekonomiju ostrva.

Zašto Siros?

  • jer je jedno od retkih ostrva koje je naseljeno još od kamenog doba,
  • jer će vas oduševiti lepota netaknute prirode,
  • jer treba okusiti specijalitete karakteristične kuhinje sa Sirosa,
  • jer vredi obići neku od fenomenalnih plaža kao što su Posidonia, Vari i druge.
  • jer će lokaliteti i arheološka nalazišta sigurno ostaviti utisak na svakog posetioca.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 34 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

ERMOUPOLIS
Glavni grad Ermoupolis karakterističan je što se mnoge neoklasične zgrade izgrađene na amfiteatralan način. Na trgu je statua heroja slobode, admiral Andreas Miaouli. Apollo Theatre u Ermoupoliju je mini kopija La Scale u Milanu. Grad takođe ima veoma zanimljive crkve, na primjer Agios Demetrius, Treis Hierarches i Ag Nikolas. Tu je i arheološki muzej, kao i zanimljiva biblioteka. Ovde možete posetiti katoličku katedralu Svetog Đorđa i manastire jezuita i kapucina iz 18. i 17. veka. Svakog leta ovde se održavaju muzički festivali.

GALISAS
Galissas je najpopularnije turističko mesto na Sirosu, smešteno u zaštićenoj uvali na zapadnoj obali ostrva. Narod Galisa se bavi poljoprivredom, trgovinom i turizmom. U Galisi se nalaze taverne, kafići, barovi, razne maloprodajne prodavnice, kao što su mini market, odeća, suveniri za turiste i zlatari. Glavna plaža Galissas je duga, sa plitkim vodama i obložena drvećem tamarisa i dobila je plavu zastavu. Posetioci mogu da se bave raznim sportovima na vodi, kao i mini-golfom. Tu je i mirna, mala plaža Armeos u uvali Agia Pakou, popularna među nudistima, bez prodavnica i druge turističke infrastrukture.

AZOLIMNOS
Nalazi 4 km južno od Ermoupolisa. Predivna mala plaža pored sela privlači mnoge domaće i strane turiste koji dolaze na kupanje i sunčanje. Nekoliko ronilačkih centara nudi podvodne izlete u mirnim kristalno čistim vodama dok je plaža prekrivena brojnim turističkim sadržajima. Selo je povezano autobusom sa Ermoupolisom.

KINI
Kini je jedno od sela na zapadnoj obali Sirosa i 9km od glavnog grada Ermoipoli. To je malo slikovito selo sa 560 stanovnika, razvilo se u jedan od glavnih turističkih centara Sirosa. U maloj luci Kini formirana je peščana plaža, a na moru ribari vezuju svoje brodove. U neposrednoj blizini Kina nalaze se plaže i Dolphin i Lotos. U Kiniju, posetioci se mogu diviti Metastazama Katoličke crkve Bogorodice koja leži na obroncima brda i manastiru Santa Barbara nedaleko od sela.