Kalimnos


Jedno od najzelenijih i najgušće naseljenih ostrva iz grupe Dodekaneze.

Kalimnos je malo grčko ostrvo, smešteno nedaleko od turske obale i pripada ostrvskoj grupi Dodekaneze (poznatija ostrva iz ove grupe su Rodos, Kos, Karpatos). Nalazi se 12 km severno od ostrva Kos. Glavni grad Kalimnosa je grad-luka Pothia. Ostrvo je planinsko i kamenito, u svim pravcima dugo oko 15 km i ima brojne zalive sa skrivenim plažama. Za razliku od ostalih ostrva iz ove grupe, Kalimnos ima bujniju vegetaciju. Poznat je po berbi i preradi morskih sunđera, zbog čega su ostrvljani veoma ponosni. Kalimnos je po veličini srednje ostrvo Dodekaneza. Obala je slabo razuđena. Ostrvo je u svim pravcima dugo oko 15 km. Ima brojne male zalive sa skrivenim plažama. Spada u prilično gusto naseljena ostrva među ostrvima Dodekaneza. Mesto koje turisti posećuju je gradić Masouri gde se mogu naći brojni kafići i taverne kao i gradić Myrties koje takođe ima i divnu plažu.

Zašto Kalimnos?

  • jer je jedno od najzelenijih ostrva iz ove grupacije,
  • jer imate mogućnost za samo 10 minuta vožnje brodićem posetite živopisno ostrvo Telendos,
  • jer će vas oduševiti brojni mali zalivi sa skrivenim fenomenalnim plažama,
  • jer u gradu postoji vozić kojim možete obići sve znameniststi koje se tu nalaze,
  • jer vredi videti pećinu Kefala koja će svakako ostavit utisak na vas.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 24 29 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

POTHIA
Pothia je glavni grad i glavna luka Kalimnosa. Slikovito naselje je izgrađeno amfiteatralno oko luke, na obroncima dva brda, dok se mali deo nalazi u predivnoj zelenoj dolini. Ovaj tradicionalni i atraktivni grad ima oko 10.000 stanovnika, od kojih se većina bavi turizmom. Pathia je pravi raj sa svetlim kućama, živopisnim vratima, roletama, balkonima i uskim uličicama. Šetnja ulicama Pothije otkriva elegantne vile, dobro očuvane zgrade i brojne stare crkve. Zelena dolina nudi očaravajući pejzaž i definitivno je najlepši deo grada. Glavne atrakcije Pothie nalaze se u neposrednoj blizini ili na nekoliko kilometara od centra. Među njima je i Hristova crkva, dvorac Chrisoheria i pećina Kefala. Takođe ćete posetiti Arheološki muzej gde su izloženi važni eksponati, Muzej folklora i Pomorski muzej.

MYRTIES
Ovo prelepo selo se nalazi 8 km severozapadno od Pothie. Iznad ovog slikovitog naselja pojavljuju se impozantna brda koja stvaraju neverovatnu pozadinu. Između uskih uličica, koje su idealne za dugu šetnju, nalaze se prekrasne tradicionalne kuće u kojima ćete naći nekoliko smeštaja, nekoliko kafića i taverni koje poslužuju ukusna jela. Za kupanje je tu glavna plaža Mirties, u neposrednoj blizini naselja. Selo nudi predivan pogled na ostrvo Telendos.

MASOURE
Masouri je slikovito naselje i jedno od najpoznatijih turističkih mesta na ostrvu koje se nalazi 9 km severozapadno od Pothie i blizu sela Myrties. Iznad čitavog naselja koje gleda na prirodni zaliv izdižu se impozantna brda. Predivne bele kuće uspinju se strmim brdima i nude neke od najboljih pogleda na planinu i pučinu. Masouri prikazuje tradicionalni raspored sa brojnim kućama i starim crkvama koje odražavaju dugu istoriju sela.