Milos


Pobegnite od svakodnevice nazad u prirodu.

Milos je pored ostrva Santorini, Mikonos, Paros, Naksos i Ios jedno od najzavodljivijih ostrva Kiklada i najbliže je luki Pirej. Nalazi se južno od ostrva Serifos i ima oko 5000 stanovnika. Bez sumnje je najspektakularnije ostrvo na kamenim liticama koje u raznim formacijama izranjaju iz tirkizno plavog mora. Ostrvo se nalazi u Egejskom moru, između Atine i Krita, okruzuju ga ostrva Serifos, Sifnos i Folegandros. Glavna Luka se nalazi u velikom zalivu koji ostrvo deli na dva dela. Mesta na ostrvu Milos koje treba posetiti su Plaka i Adamas. Poseduju tradicionalnu kikladsku arhitekturu sa belim kućama gde su vrata i prozori ofarbani u plavo sa balkonima punim cveća. Celo ostrvo je brdovito, pa su i ulice strme. Na vrhu brega, kod crkve i malog muzeja, uveče se okupljaju meštani. Od svih kikladskih ostrva Milos ima najviše plaža, ukupno 70, sa karakterističnim bleštavio-sivim peskom. Najrazličitije boje koje se smenjuju na Milosu, rezultat je vulkanske aktivnosti i čine ga jednim od najlepših Grčkih ostrva. Pored predivnih plaža, Milos ima i tople izvore.

Zašto Milos?

  • jer odatle potiče Venera čija je originalna statua izložena u pariskom Luvru, u arheološkom muzeju na ostrvu možete videti njenu repliku,
  • jer ćete biti očarani raznolikošću zaliva i plaža koje će zadovoljiti sve ukuse,
  • jer bi trebalo obići mesto Adamas koga nazivaju “grčki dijamant” sa svojim brojnim tavernama, prodavnicama i barovima,
  • jer u naselju Polonia, uz peščanu plažu, možete probati odlične riblje specijalitete,
  • jer je još uvek neotkriven i orginalan, idealan za sve istraživače i avanturiste.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

PLAKA
Plaka je danas glavni grad ostrva. Njegovo ime potiče od ravnice na kojoj su izgrađene kuće njenih prvih stanovnika, kada dvorac (Kastro) više nije mogao smestiti cielu populaciju. Na vrhu brda Plaka nalazi se impozantni venecijanski “dvorac” datiran iz 13. veka, odakle možete uživati u idiličnim zalascima sunca sa prelepim bojama i panoramskim pogledom na ostrvo, kao i na susedna Kikladska ostrva. Ne propustite posetiti Panagiju Korfiatisu, katedralu sa ostrva, odakle možete uživati u zalasku sunca direktno iz mermernog dvorišta. Na kraju, u tradicionalnom naselju Plaka naći ćete većinu javnih službi i dva muzeja koji čuvaju kulturno nasleđe ostrva, što znači njegovo arheološko i folklorno nasleđe.

ADAMS
Primorsko selo sa oko hiljadu stanovnika, je turistički centar i luka. Između 1844. i 1914. godine to je bila opština, koja je 1885. imala čak i svog člana parlamenta. Adamas ima dve peščane plaže. Kada pogledamo prema moru iz centra sela, prva, Lagada je samo 500 metara desno, dok je druga, Papikinos, 1000 metara levo, odmah iza područja zvanog Neochori. U Adamasu postoji veliki broj restorana, taverni, i barova koji nude dobru uslugu letnjim posetiocima. Riba, jastog i hobotnica dolaze direktno iz jutarnjeg ulova. Najveća crkva u selu koja stoji na najvišoj tački je Kimisi Theotokou ili Agios Haralambos. Ima karakterističnu arhitekturu sa tri prolaza natkrivena lukovima i kupolom koja leži iznad centralnog prolaza.