Ios


Domovina Homerove majke sa predivnim peščanim plažama i smaragdnim bojem mora.

Ios je jedan od najlepših ostrva Kiklada. Prema drevnoj tradiciji, to je bila domovina Homerove majke. Posebno je poznat po predivnim plažama, slikovitom selu Hora i svakako intenzivnom noćnom životu koji privlači uglavnom mlade ljude. Zabave na plaži počinju u podne i traju do ranih sati u Milopotasu, što ga čini popularnim mestom za tinejdžere i mlade. Međutim, ovo ostrvo nije samo za žurke. Ima odlična mesta za opuštanje od velike gužve i buke. Obala Iosa ima predivne plaže sa mekim peskom i smaragdnim vodama. Takođe ćete voleti da šetate uskim popločanim ulicama Hore, jednog od najslikovitijih sela u Kikladima.

Zašto Ios?

  • jer će vas očarati njegove peščane plaže i smaragdna boja vode,
  • jer morate okusiti tradicionalne specijalitete koji su specifični za ovo ostrvo,
  • jer treba posetiti ruševine venecijanskog dvorca koji leži na vrhu brda sa pogldom na grad,
  • jer nije podleglo modernom već čuva lepotu tradicije,
  • jer treba prošetati uskim ulicama Hore i osetiti čari tipične Grčke.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 34 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

CHORA
Chora ili Ios Grad je glavno i jedino pravo selo, izgrađeno na zapadnoj strani ostrva, dvadesetak minuta hoda od gradske luke. Lako očarava sve svojim malim kockastim kućama sa ravnim krovom i uskim kamenim popločanim ulicama koje se kao lavirint belih linija. Da biste uživali u lepoti i čarima Chore, najbolje je lutati njegovim čarobnim ulicama tokom dana, kada većina ljudi leži na nekoj od plaža. Pogled koji oduzima dah iz Panagije Gremiotisse, najvišeg mesta u selu, vredan je pogleda i zaista nezaboravan, naročito tokom zalaska sunca. Iza prelepih belih vetrenjača nalazi se amfiteatar na otvorenom Odisseas Elitis, gde se tokom leta održavaju koncerti i predstave. Zanimljive su i ruševine venecijanskog dvorca koje leže na vrhu brda i gledaju na selo. Chora je zadržala svoj tradicionalni karakter i boje.

ORMOS
Ormos je prirodna luka ostrva Ios, u istoimenoj uvali. To je drugo najnaseljenije područje na ostrvu nakon Chore. Naselje je izgrađeno amfiteatralno na obroncima planine i sa pogledom na more. Turističke agencije i autobuske stanice koje povezuju luku sa ostatkom Iosa nalaze se na trgu luke. Na glavnom trgu nalaze se supermarketi, razni butici i prodavnice suvenira.