Tinos


Ostrvo umetnosti i fenomenalnih plaža.

Tinos je jedno od najvećih ostrva Kiklada (poznatija ostrva iz ove grupe su Santorini, Mikonos, Paros, Naxos, Ios). Nalazi se između ostrva Andros i Mikonos. Poznato je kao ostrvo Device Marije. Tinos je jedno od većih ostrva u grupaciji Kiklada, koja je jedna od administrativnih jedinica Grčke. Ostrvo je udaljeno oko 120km jugoistočno od Atine. Najbliže susedno ostrvo Tinosu je Andros ka severu i Mikonos ka jugu. Tinos se prostire na površini od 194,5km2, a na njemu stanuje oko 10.000 stanovnika. Glavni grad ostrva je Tinos, a najviši vrh je Ciknijas. Tinos je srednje razuđeno ostrvo i planinsko u većem delu, sa nekoliko dolina koje su pogodne za zemljoradnju. Ovde možete uživati u neverovatnim kontrastnim elementima prirode – planine i mora. Na ostrvu, pored glavnog grada Tinosa, postoji i oko 40 sela. Sela su postala glavna atrakcija zbog svoje lepote zelenila, čistoće i mirnog životnog ritma. Posebno se izdvajaju sela Isternija, Skalades i nezaboravni Pirgos, koji je postao neka vrsta nezvaničnog muzeja arhitekture Kiklada. U ovom mestu su sve građevine pod zaštitom države, što nikako nije slučajno, jer čitavo mesto predstavlja jedno malo remek-delo koje treba doživeti. Ostrvo ima više od 30 plaža a među najpoznatijim su: Pahia Amos, Kolimbitra i Livada.

Zašto Tinos?

  • jer imate izbor od preko 30 prelepih plaža od kojih je jedna mešavina crnog peska i šljunka,
  • jer vredi posetiti manastir Presvete Bogorodice koji se nalazi u samom gradu,
  • jer treba videti i muzej mermernih umetnosti u selu Pirgos,
  • jer možede videti primere arhitekture iz različitih perioda iz prošlosti,
  • jer jer će vas očarati tradicionalna sela kao što su Pirgos i Isteria gde možete uživati u kulinarskim specijalitetima specifičnim za ovo ostrvo,

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

GRAD TINOS (CHORA)
Glavni je grad i glavna luka na ostrvu. Ovo mesto se brzo razvijalo u proteklih nekoliko decenija. Otkriće čudesne ikone Bogorodice bilo je najvažniji faktor za razvoj grada. Danas najveći deo stanovništva Tinosa živi u Chori, dok je najveći deo turističke delatnosti takođe koncentriran tamo. Dva glavna puta vode do crkve Panagije ili crkve Evangelismos Theotokou koja gleda na grad i gde je čudotvorna ikona Bogorodice. Ulica Evangelistrias, najstarija glavna ulica, popločana je kamenom i ima prelepu mermernu fontanu iz 18. veka, kao i brojne umetničke galerije koje izlažu radove lokalnih slikara. Nove bele stambene zgrade i kuće sa tri ili četiri sprata dobro se kombiniraju s tradicionalnim starim kućama i uskim uličicama i dvorištima u cveću, čuvajući Kikladski dodir koji grad čini atraktivnim.

AGIOS IOANIS
Plaža Agios Ioannis se nalazi 7 km jugoistočno od grada Tinos. Kristalno čisto more, mekani pesak, I dosta zelenila čine ovu plažu jednom od najatraktivnijih na ostrvu. Nudi razne barove i taverne na plaži. Slikovita kapela koja se nalazi sa leve strane plaže jedna je od atrakcija Agios Ioannisa.

AGIOS FOKAS
Agios Fokas je zapravo jedna od najdužih i najlepših plaža Tinosa. Plaža se proteže kilometrima duž čitave linije grada do plaže Agios Sostis. Oni koji plivaju u blizini grada uživaju u mnoštvu turističkih sadržaja, kao i snack-baru i mnoštvu restorana. Tu je i spasilačka kula koja obezbeđuje vašu zaštitu.