Sifnos


Ostrvo sa lepim plažama gde preovladava neoklasična i venecijanska arhitektura.

Sifnos pripada ostrvskoj grupi Kiklada (poznatija ostrva iz ove grupe su Santorini, Mikonos, Paros, Naxos, Ios). Nalazi se južno od ostrva Serifos. Sifnos je interesantno, bogato zelenilom ostrvo koje pruža miran odmor i vrlo je popularno kako kod grka tako i kod stranaca. Veoma je rasprostranjeno uzgajanje maslina. Glavni grad je Apolonia sa starim delom grada Artemonas gde senalazi hram boga Artemisa. Kastro je stari glavni grad gde je Venecijanska citadela i mali arheološki muzej. Panagia Vouno je fascinantna crkva i optvorena je samo tokom jutra a tu je i manastir Panagia Chrysopigi. Najpopularnije plaže su Faros, Kastro i Platys Gialos.

Zašto Sifnos?

  • jer obiluje lepim peščanim plažama kao što su Faros, Kastro ili Platys Gialos,
  • jer treba videti staru tvrđavu koja datira još iz 16. veka,
  • jer šetnja ovim gradićem otkriva predivne crkve kao što su Agios Spiridonas, Panagia Ouranfora i Agios Ioannis,
  • jer možete otkriti jedinstvenu venecijansku i neoklasičnu arhitekturu,
  • jer možete probati popularnu kuhinju Sifnosa u raznim restoranima ili tavernama.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

APOLONIA
Apolonija je glavni grad Sifnosa od 1836. godine, smeštena bukvalno u srcu ostrva. Grad je posvećen obožavanju Boga Apolona. Mesto je prelepo jer je izgrađeno amfiteatralno oko tri brda. Sastoji se od uskih kamenih popločanih ulica, kuća u kikladskom stilu, ukrašenih svetlim cvetovima i belim lukovima. Za one koji su zainteresovani za istoriju Sifnosa možete posetiti Folklorni muzej u kome se nalaze zanimljivi eksponati, uključujući kolekciju tekstila, kostima, oružja i slika. Možete probati popularnu kuhinju Sifnosa u raznim restoranima, poslastičarnicama i grčkim tavernama. Apollonia nudi prelepo okruženje za jutarnju kafu i noćne šetnje.

KASTRO
Selo Kastro je prelepo selo na vrhovima litica koje se nalazi na 5 kilometara istočno od Apolonije. Iz njega se pruža veličanstven panoramski pogled na more i naseljeno je od praistorijskog perioda. Jedino je ostrvo sa snažnim srednjevekovnim karakterom. Veliki deo graničnih zidova mesta je sačuvan, kao i karakteristike venecijanske tvrđave. Uske uličice, stari ulazi, predivne dvospratne kuće, divna stara tvrđava i crkve iz 16. i 17. veka sa ukrasnim podovima čine Kastro privlačnim za turiste. Na većini kuća u selu i danas se mogu videti venecijanski grbovi i drevni zidni fragmenti.

ARTEMONAS
Artemonas je mirno selo Sifnosa. Njegovo ime duguje se obožavanju boginje Artemide. Predivno malo naselje prikazuje neke od najelegantnijih tradicionalnih starih vila Sifnosa sa zelenim vrtovima. Šetnja oko sela je fascinantna za svakog posetioca koji otkriva jedinstvenu venecijansku i neoklasičnu arhitekturu. Osim tipičnih vila, posetioci mogu da vide i izuzetne crkve i manastire.

FAROS
Selo Faros je čudno ribarsko naselje koje se nalazi 7 km od Apolonije. Faros znači svetionik i zapravo je dobio ime po svetioniku koji stoji na desnoj strani luke. Malo naselje se sastoji od belih tradicionalnih kuća i uskih popločanih ulica. Izvanredna crkva nalazi se na samoj obali mora i gleda na zaliv Fasolou. U blizini sela se nalaze lepe plaže kao što su Fasolou, Faros i Glifos.