Folegandros


Tradicionalna kikladska arhitektura, predivni pogledi i skrovite plaže.

Folegandros je malo stenovito ostrvo izmedju Sikinosa i Milosa u Kikladima (poznatija ostrva iz ove grupe su Santorini, Mikonos, Paros, Naxos, Ios). Bogat prirodnim lepotama gde velikim stenama alternativu daju peščane plaže. Folegandros je jos jedno malo i mirno ostrvo sa čistim i blistavim morem, uskim uličicama i belim kućama. Ostaje daleko od masovnog turizma i zadržava autentičan karakter. Folegandros je ostrvo od oko 32 km2 i naseljeno je sa oko 600 stanovnika koji žive u lučkom mestu Karavostasis, glavnom mestu, selu Chora ili u zemljoradničkom naselju Ano Merija. Na Folegandrosu postoji veliki broj plaža. Do nekih je moguće stići samo čamcem ili pešaka. Do plaža Karavostasi i Agali Beach moguće je stići kolima. Jos neke plaže na ostrvu Folegandros su : Vardia Beach, Latinaki, Vitzenzou, Pountaki i plaža Livadi. Folegandros je ostrvo pogodno za opustanje, uživanje i šetanju. Uz tradicionalnu kikladsku arhitekturu, predivne poglede i skrovite plaže, ovo ostrvo je idealno za porodice i romantične parove.

Zašto Folegandros?

  • jer je ostrvo pitomo sa puno zelenila i gostoprimljivog lokalnog stanovništva,
  • jer sa neke od plaža možete uživati u pogledu na Ios i Santorini,
  • jer vredi posetiti Laografski muzej u mestu Ano Merija,
  • jer treba videti dvorac (Kastro) čiji je zaštitni zid sačinjen zapravo od gusto gradjenih objekata,
  • jer morate probati lokalni ručno pravljeni specijalitet – masati.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 34 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

FOLEGANDROS GRAD (CHORA)
Tradicionalno mesto Chora nalazi se na nadmorskoj visini od 200 metara. Najbliža luka Karavostasi je takođe u neposrednoj blizini i udaljena je samo 3-4 km. Chora je upadljiva po svojim vijugavim ulicama i uličicama. Kuće su okrečene u belo. Zapravo, Chora je jedan od najstarijih srednjevekovnih gradova na Kikladima. Objekti su izgrađeni jedan blizu drugog, čime se stvara spoljašnji zid dvorca (Kastro). Postoji mnogo hladovine koju pravi drveće i ovde se zaista možete opustiti. Chora je jedno od najslikovitijih sela na ostrvu Folegandros. Za one koji su zainteresovani za kratke ekskurzije, možete se popeti na sever do Chrissospilia, koja je u neposrednoj blizini Chore. Ovdje se može diviti stalaktitskoj pećini o kojoj se brine Arheološka služba.

KARAVOSTASI
Slikovito selo Karavostasi je zapravo selo pored luke. Ovde ćete naći čitav spektar turističkih sadržaja od turističke agencije do super marketa i kvalitetnih pekara do udobnih taverni. Selo je u neposrednoj blizini nekoliko predivnih plaža.

ANO MERIJA
Mesto je locirano na severo-zapadnom delu ostrva. U neposrednoj je blizini Chore koja je udaljena samo 5 km. Mesto je jedva naseljeno i ima samo 350 stanovnika. Još uvek čuvao svoje stare tradicije i nasleđe. Nijedna poseta selu Ano Meria nikada nije potpuna bez posete raskošnom Laografskom muzeju. Postoje brojne taverne i trebalo bi da u njemu uživate u lokalnim specijalitetima kao što je masati koje je u osnovi ručno pravljena pasta.