Karpatos


Ostrvo na kome je vreme stalo, nestvarne - egzotične plaže i tradicija koja se nosi sa modernim vremenom.

Karpatos pripada grupi ostrva Dodekaneze u južnom delu Egejskog mora. Ostrvo je udaljeno podjednako od Rodosa i Krita, a najbliže značajnije ostrvo je Kasos udaljeno 10 km jugozapadno. Ostrvo se prostire 50km u pravcu sever-jug i svega 5-10 km u pravcu istok-zapad. Sva mesta su građena u tradicionalnom stilu. Na jugoistoku ostrva se nalazi glavni grad Karpatos ili Pigadija. Postoje dve luke na ostrvu, jedna je u glavnom gradu Karpatos, a druga je Diafani, na severu ostrva u blizini Olimposa. Olimpos je selo koje totalno izolovano i živi u prošlosti. Meštani svakodnevno nose narodnu nošnju koja je drugačija od onih u drugim krajevima Grčke. Mesto gde se i danas živi kao u prošlosti, gde meštani sve one koji su iz okoline ili iz drugih krajeva Grčke nazivaju strancima. Način života žitelja ovog sela se kao fenomen duho izučava na univerziteru u Atini.

Plaže Karpatosa su pešane a neke od poznatijih su: Karpatos beach, Apela, Kato Latos, AchataDamatria, Diakoftis, Đavolja plaža, Diafani, Vananda i Forokli.

Naš predlog izleta:

  • Ostrvska tura,
  • Olympos,
  • Tri plaže

Zašto Karpatos?

  • jer je na ostrvu najtradicionalnije i etnološki najvažnije selo u čitavoj grčkoj – Olympos.
  • jer i dalje odoleva izazovu savremenog turizma,
  • jer vas na rajskim plažama ili u slikovitim planinskim selima čekaju taverne sa prepoznatljivim grčkim gostoprimstvom,
  • jer vam glavni grad Pigadija nudi tačno onoliko koliko vam je potrebno,
  • jer je idealna destinacija za sportske aktivnosti na vodi, stenama ili na biciklu.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 32 33 29
Temperatura mora 20 23 24 25 24

PIGADIA
Glavni grad Karpatos ili Pigadija, na jugoistoku ostrva, u uvali Vronthi je moderno uređen grad, uz koji se nalazi luka sa mnoštvom restorana i kafića. Grad je od aerodroma udaljen 17km. Pored grada se, po dužini od oko 3km prostire peščana, uređena plaža. U malenom pristaništu je veliki broj romantičnih drvenih brodica, kojima ćete otploviti na predivne, osamljene plaže.
U autentičnim tavernama sa kariranim stolnjacima i drvenim stolicama, kako u glavnom gradu tako i na svim ostalim mestima ovog ostrva, možete probati najčešće grčku tradicionalnu kuhinju. Ne propustite da probate lokalni specijalitet – Makarunes, nešto poput paste sa lukom, musaku, svežu ribu i nadaleko čuveni hleb koji se priprema na tradicionalan način.

AMOPI
Amopi je udaljen od glavnog grada Pigadija oko 8 km. Najveća znamenitost ovog sela, su tri prelepe plaže mali i veliki Amopi koje su peščane i Votsalakija plaža koja je šljunkovita. Zbog blizine Pigadije, turisti koji odsedaju tamo često preko dana dolaze da se kupaju na nekoj od ovih poznatih plaža. More je zaista kristalno čisto, obala raznolika. Do Pigadije možete stići autobusom, koji u jeku sezone saobraća šest puta na dan ili taxijem koji je u Grčkoj, uopšteno, povoljno i omiljeno prevozno sredstvo. Amopi je zbog svog idiličnog položaja vrlo popularan, i najviše se preporučuje porodicama sa malom decom.