Santorini


Za Santorini kažu da ima više vina nego vode, više magaraca nego ljudi i više crkava nego kuća.

Ostrvo gde je priroda stvorila čistu umetnost. Ostrvo malo po površini, ali nadaleko čuveno po svojoj lepoti. Svojom vulkanskom aktivnošću, snaga prirode je iz dubine Egejskog mora uspela da uzdigne biser medju ostrvima – ostrvo Santorini. Pre oko 3500 godina, ogramna vulkanska erupcija ostavila je traga kada je centralni deo ostrva pao u dubine mora i ostavio na površini 300m visoke litice koje su nešto kasnije ukrašene prelepim crkvama i kućama izgrađenim u veoma prepoznatljivom stilu.
Santorini pripada ostrvskoj grupi Kiklada. Obuhvata teritoriju od oko 96 km2, dužina obale je 69 km. Zapadna strana ostrva, ona koja je okrenuta prema vulkanu je stenovita i strma i naziva se Kaldera. Stanovnici Santorinija se pretežno bave turizmom, ali i uzgajanjem specifične vrste vinove loze, od koje se dobija izuzetno vino nychteri, i paradajza, veoma malog i neverovatno ukusnog.
Zbog svoje popularnosti, gostoprimljivosti i sadržaja Santorini je ostrvo koje poslednjih godina opseda veliki broj poznatih ličnosti iz celog sveta.

Naš predlog izleta:

  • Mediteraneo specijal,
  • Kaldera - jutarnje krstarenje,
  • Kaldera & Oia - romantično krstarenje uz zalazak sunca,
  • Grčko veče

Zašto Santorini?

  • jer očarava svojim belo-plavim izgledom,
  • jer se u Oia-i doživi najlepši zalazak sunca u Grčkoj,
  • jer možemo uživati u jedinstvenoj beloj, crvenoj ili crnoj vulkanskoj plaži duž čistog Egejskog mora,
  • jer se možemo kupati u lekovitim vulkanskim izvorima,
  • jer je odlična polazna tačka za otkrivanje ostalih bisera Kiklada kao što su Paros, Milos, Naksos, Mikonos i Ios.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

KAMARI
Kamari je malo turističko mesto koje se nalazi na istočnoj obali ostrva, u podnožju moćnog kamenitog brda Mesa Vouno. Od aerodroma je udaljen oko 5km dok ga od glavnog grada Fire deli 12km sa kojim je povezan vrlo organizovanim autobuskim prevozom. Na šetalištu se može naići na veliki broj taverni, barova sa živom muzikom kao i na veliki broj suvenirnica tipičnih za jedno turističko mesto. Ovo popularno letovoalište se proteže duž prelepe, dobro uređene peščano-šljunkovite plaže od crnog vulkanskog peska, dužine 2.5km. Kamari je idealno mesto za porodice sa decom, ali je sigurno da će i parovi uživati u opuštenoj atmosferi koja ovde vlada.
Pored ove crne plaže u Kamariju na Santoriniju možete naći belu, ali i crvenu plažu (Red Beach) koja je i najposećenija na ostrvu.

PERISA
Nalazi se na južnoj strani ostrva u podnožju planine Prophitis Ilias. Plaža je od crna peščano – šljinkovita. Mesto je dosta razvijeno i tamo možete naći veliki izbor restorana, taverni, prodavnica suvenira ali i hotelskog kapaciteta za svačiji ukus. Inače Perisa i Kamari su mesta na obali mora, ali od mesta do mesta ne može se doći plažom zbog stene koja ih deli, već putem preko Fire ili malim taksi brodićima koji svakodnevno prevoze turiste izmedju Kamarija i Perise i vožnja traje svega desetak minuta.

PERIVOLOS
Za razliku od Kamarija i Perise, Perivolos iako je spojen sa Perisom znatno je mirniji i namenjen je osobama koje vole malo mirniji odmor a da opet imaju sve što im je potrebno za boravak u jednom mestu. Naravno, to ne znači da ovaj deo nema sadržaja koji bi bio interesantan i onim koji vole da imaju i malo zabave. I ovde možete naići na restorane, barove i klubove na plaži pa ni mlađoj populaciji ovde ne može biti dosadno. Perivolos ima peščanu plažu crne boje.

KALDERA (Fira, Firostefani, Imerovigli i Oia)
Fira je vizija dramatičnih litica i čarobnih belo-plavih zgrada. Glavni je grad Santorinija. Pored arheološkog muzeja, malih crkvica i manatira, u Firi se nalaze i mnoge luksuzne zlatare kao i poznate diskoteke. Ono što je još interesantno u Firi postoji žičara koja vozi sve do stare luke gde staju kruzeri i magarci koji prenose stvari onih koji su rešili da tu i ostanu. Kako se nadovezuju jedno na drugo, Fira, Firostefani i Imerovigli su mesta koja zaista liče jedno na drugo. Takođe postoji i mogućnost da ljubitelji dugih šetnji peške obiđu sva tri mesta.
Firostefani – iako se smatra zasebnim mestom on se zapravo nalazi odmah uz Firu. Samo mesto predstavlja najvišu tačku Fire. Odavde se pruža fascinantan pogled sa drugačijom perspektivom na vulkan. Upravo mirna atmosfera koja obuhvata svaki deo ovog mesta čini ga posebnim i atraktivnim.
Imerovigli je malo živopisno mesto sa svega 500 stanovnika, formirano na ivici Kaldere, na severu ostrva, na svega 2km od glavnog grada Fire. Poseban arhitektonski stil u prepoznatljivoj plavo-beloj nijansi, idealna kombinacija luksuza i mirnog okruženja sa prelepim pogledom na more daju poseban šarm ovom mestu.
Oia je tradicionalno selo sa šarmantnim kućama u uskim ulicama, plavim kupolastim crkvama i sunčanima verandama. Njegove ulice imaju puno turističkih prodavnica, taverni, kafića i drugih trgovina. Oia je znatno mirnija od Fire. Oia je nadaleko čuvena po impozantnom zalasku sunca koji ukoliko ste na Santoriniju, svakako, ne treba propustiti.