Alonisos


Ostrvo koje još uvek odoleva masovnom turizmu.

Alonisos pripada ostrvskoj grupaciji Sporada , prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od strmih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama, koje pruzaju potpunu privatnost. Alonisos, okolna ostrva i more oko njih proglašeni su 1992. za nacionalni pomorski park, koji je najveći u Evropi. Pored mediteranske foke, ovde ima delfina, retkih vrsta ptica kao i divlje koze. Čitavo ostrvo je ispresecano stazama za pešačenje,i velikim brojem mesta odakle se pruza prelep pogled na ostrvo. Najlepse plaze su Glifa, Tzortzi Gialos, Chrisi Milia, Marpounta, Agios Dimitrios.

Zašto Alonisos?

  • jer je potred obližjeg Skopelosa jedno od najšumovitijih ostrva u ovom delu Egeja,
  • jer ostrvo ima veliki broj nestvarnih šljunkovitih plaža,
  • jer ćete uživati šetajući starim Alonisosom,
  • jer morate okusiti tradicionalne specijalitete koji su specifični za ovo ostrvo,
  • jer je dobra polazna tačka za obilazak obližnjeg Skijatosa i Skopelosa.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 23 26 28 29 26
Temperatura mora 19 22 24 25 24

STARI ALONISOS (CHORA)
Hora ili takođe nazvana Palia Alonissos se nalazi na brdu iznad Patitirija i do nje se dolazi strmim stazicama od luke. Stazicama je potrebno 30-40 minuta, a asfaltiranim putem oko sat vremena. Mali autobus prolazi kroz Patitiri na svom putu ka Stena Vali. Hora je bila glavni grad ostrva sve do zemljotresa 1965. godine kada je meštane iselila vojna hunta u Patitiri i obližnji Votsi. Uske ulice i kuće sa visokim bedemima su nekada tako građene radi bolje odbrane od pirata, a sada su asfaltirane i potpuno renovirane. Skup malih kafića, barova i taverni na trgovima koji su otvoreni u letnjoj sezoni pružaju divan pogled na celo ostrvo.

PATITIRI
Glavna luka na ostrvu je Patitiri, mesto sa strmim uličicama koje vode ka vrhu brda. Luka je na početku bila ispresecana vinogradima. Kada prevedemo „Patitiri“ dobijamo grčki naziv za prese za vino. Mnogi tekstovi opisuju betonske kuće kojima su meštani dodali tradicionalni šarm i rezultati toga su: cveće, vino i vesele boje koje su osvetlile prodavnice, kafići i taverne i sada je luka Patitiri veoma prijatno mesto za popodnevne i večernje šetnje. Više malih porodičnih hotela se nalazi na brdu i svi oni pružaju predivan pogled na litice i zaliv kao i na more. Na plaži pored litica nalazi se nekoliko kafića i barova koji imaju tradicionalne krovove od konopca. U zalivu, pored luke, Alonisos ima peščane plaže do kojih se stiže kroz liniju taverni. Plaža Patitiri je lepa sa liticama sa strane i na njoj možete plivati u divnoj čistoj vodi.

STENI VALA
Steni Vala je ribarsko selo u jugoistočnom delu ostrva, oko 10km od Patitirija. Put koji vodi do sela prolazi kroz guste borove šume i maslinjake sa zadivljujućim pogledom na potoke jugoistočne obale. Uživajte u panoramskom pogledu na more i susedna nenaseljena ostrva dok se spuštate do plaže.