Kea

Kea je ostrvo srednje veličine koje pripada grupi Kiklada. Od svih ostrva ona je najbliža kopnu, svega 15ak kilometara istično od južne Atike. Glavni grad Grčke Atina je na 60 km udaljenosti. Najbliže susedno ostrvo je Kitnos. Kea je srednje razuđeno ostro i većim delom je planinsko. Velikim delom je sušna i kamenita, a biljni i životinjski svet su prilagođeni ovoj klimi. U najvećem delu gaje se maslina i vinova loza.
Kea pruža neverovatnu priliku za divan odmor i potpunu relaksaciju. U okolini ovog ostrva nalaze se olupine broda Britannic, "sestre" poznatijeg broda Titanic, pa nije neobično što se mnogi zaljubljenici u ronjenje rado upute ka ovom mestu.
Za Keu kao i za cele Kiklade veoma je važno doba Kikladske civilizacije koja je veoma bliska Minojskoj. Iz ovog perioda ostale su brojne figure idoli vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke,  Kea je bila jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke.
Glavno mesto ostrva je grad Joulis. Ovaj grad nalazi se u sredini ostrva, na vrhu brda, gde je smešten iz bezbedonosnih razloga jer su ostrvo često napadali gusari i pljačkali gradove blizu mora. Zbog svog položaja ovaj gradić je veoma slikovit i privlačan.