Naksos


Jedinstveno ostrvo Kiklada, koje će probuditi sva vaša čula.

Naksos je jedno od ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Samo ostrvo sa okolnim manjih ostrvcima i hridima čini zasebnu opštinu, a glavno naselje na ostrvu, grad Naksos, je istovremeno i sedište okruga. Naksos je najveće ostrvo od Kiklada, udaljeno oko 170 km jugoistočno od Atine. Najbliže značajnije ostrvo Naksosu je Paros na oko 10 km ka zapadu. 20 km južno od Naksosa nalazi se ostrvo Ios, 25 km severno Mikonos i 30tak km južno Santorini. Iako udaljeno od kopna, ima dovoljno vode i to zahvaljujući visokim planinama koje zaustavljaju kišonosne oblake. Ovo je posebno važno s obzirom na to da je ostrvo pod uticajem sušne sredozemne klime sa dugim, žarkim i sušnim letima i blagim i ne baš kišovitim zimama. Danas se ovo ostrvo smatra najzelenijim od svih Kiklada.

Zašto Naksos?

  • jer ima veliki izbor nekih od najlepših grčkih plaža kao što su Plaka, Agios Georgios, Agia Anna,
  • jer morate šetati veličanstvenim ulicama grada Naksosa i gledati zalazak sunca na moćnom ulazu u svetilište Apolona,
  • jer šetači pronalaze tišinu u dolini Tragea ili osvajaju najviši vrh na Kikladima, planinu Zas,
  • jer je raj za ljubitelje surfovanja na vetrovitoj plaži Mikri Vigla,
  • jer morate okusiti tradicionalne specijalitete koji su specifični za ovo ostrvo

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

NAKSOS GRAD (Chora)
Chora je glavni grad i glavna luka ostrva Nakos. Grad Naksos je zadržao autentičan i tradicionalan karakter i jaku lokalnu boju. Ovaj veliki grad se nalazi na zapadnoj obali Naksosa i na njegovom vrhu stoji impresivan venecijanski dvorac, karakterističan i zaštitni znak ostrva. U području dvorca nalazi se Arheološki muzej Naksosa, smješten u staroj isusovačkoj trgovačkoj školi. U severnom delu glavnog grada duga ulica vodi do ostrvca Palatia gde se nalaze nedovršeni hram Apolona i zaštitni znak ostrva, poznate portare (vrata) koja su vrata hrama. Obala i marina se spuštaju sve do rta. Na drugoj strani počinje plaža Agios Georgios.

AGIOS GEORGIOS
Plaža Agios Georgios je blizu glavnog grada i duga je zlatna peščana plaža. Pored mnogih restorana i kafića i dobro je poznato mesto za jedrenje na dasci. Ova plaža je veoma zauzeta i najsevernija u dugoj liniji vrhunskih plaža na zapadnoj obali.

PLAKA
Plaka je kao nastavak plaže Agia Anna i jedna je od najlepših plaža na ostrvu. To je mirna i beskrajna peščana plaža sa, u nekim delovima, velikim ravnim kamenjem i neverovatnom kristalno čistom vodom. Na početku plaže nalaze se ležaljke i suncobrani, ali većina zadržava svoju netaknutu prirodnu ljepotu, bez ikakvog turističkog objekta. Nekoliko hotela, restorana i kafića nalazi se iza peščanih dina koje se ukrcavaju na predivnu plažu.

AGIA ANNA
Nalazi se 7 km od glavnog grada, nakon Agios Prokopios plaže. To je grupa od nekoliko peščanih plaža, koje prekida samo mala ribarska luka i stenovite formacije. Neki delovi plaže su u potpunosti organizovani, a neki nisu. Do plaže Agia Anna može se doći autobusom iz grada Naksosa. U selu Agia Anna nalaze se brojni hoteli kao i brojni riblji restorani i konobe, kafići, barovi i noćni klubovi.

AGIOS PROKOPIOS
Agios Prokopios se nalazi odmah posle plaže Agios Georgios i udaljen je otprilike 5,7 km od grada Naksosa, zbog čega mnogi ljudi odluče da se opuštaju u šetnji ili do tamo idu biciklom. Nagrađena za kvalitet vode na grčkom i međunarodnom nivou. Odmah iza plaže i prema njenom severnom kraju leže ostaci solane koja je bila deo industrije pre mnogo decenija. Ova duga plaža svetlo obojenog gustog peska ima svetlu tirkiznu vodu i njena prirodna lepota je takva da privlači mnoge posetioce čineći je drugom najpopularnijom plažom Naksosa.