Patmos


Senovita brda, dosta zelenila, prelepe plaže i kristalno bistro more odlika su ovog ostrva.

Patmos je najsevernije ostrvo u ostrvskoj grupi Dodekaneze (poznatija ostrva iz ove grupe su Rodos, Kos, Karpatos) i zauzima površinu od 34 km2. Ostrva Leros i Kalimnos se nalaze južno od ostva Patmos. Ostrvo je malo, planinsko i kamenito. Cine ga mala gola brda sa delovima kopna koja se pruzaju duboko u more. Obala je veoma razuđena sa brojnim pecinama, zalivima i lukama. Od 1981. god Patmos je proglasen za Sveto ostrvo, a od 1999.god zasticeno je od organizacije UNESCO-a. Glavni grad je Hora (Patmos). Ovo malo planinsko ostrvo ima brojne zalive sa skrivenim plažama. Obala je veoma razuđena, a ostrvo se sastoji od malih brda čiji delovi kopna zalaze duboko u more. Najlepše plaže se nalaze u usamljenim uvalama, a do nekih se može stići jedino brodićem (najpoznatije su Diakofti i Grikos). Tu su još i Kampos plaža, Jerikas, Vagis, Aspri, Agroilivado i mnoge druge.

Zašto Patmos?

  • jer je ovo jedno malo planinsko, kamenito i veoma slikovito ostrvo.
  • jer treba videti jednu od pećina kao što je pećina Apokalipse,
  • jer postoji veliki broj crkava i manastir Svetog Jovana koji dominira na vrhu brda iznad grada,
  • jer će plaže sigurno ostaviti utisak na svakog posetioca koji reši da tu provede vreme,
  • jer treba probati neki od lokalnih specijaliteta karakterističnih za ovo ostrvo.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 24 29 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

PATMOS GRAD (CHORA)
Chora je glavni grad Patmosa koji leži u južnom centralnom delu ostrva i nekoliko kilometara južno od Skale, glavne luke Patmos. Tradicionalno naselje je izgrađeno oko impozantnog manastira svetog Jovana Teologa, tokom 12. veka. Chora je cvetala između 16. i 17. veka, tokom kojeg su od bogatih porodica tog vremena građene prelepe vile i kapetanske rezidencije. Većina belih kuća je zapravo izgrađena prema tipičnom Egejskom stilu sa vrhunskim dvorcima, sa ravnim krovom. Predivan pejzaž postaje još atraktivniji sa uskim ulicama, divnim snežno belim kapelama i cvetnim dvorištima. Patmos je poznat po svojoj religijskoj pozadini. Jedan od svetski poznatih spomenika je pećina Apokalipse, u kojoj je Agios Joanis napisao otkrivenje. Jednako važan je i impozantni manastir Sveti Jovan koji stoji na vrhu brda i dominira naseljem.

SKALA
Skala je najveće naselje i glavna luka Patmosa smeštena u samom centru ostrva i 5 km od mesta Chora. Šarmantno naselje je izgrađeno oko lepe luke i predstavlja trgovačko i trgovačko središte otoka. Selo je cvetalo tokom 19. veka u vreme kada su se smestile mnoge bogate porodice. Neke od znamenitosti u Skali su zaista vredne obilaska. Među njima je i crkva Agia Paraskevi iz 17. veka, ruševine drevne akropole, crkva Panagije Koumana i manastir Zodochos Pigi.

KAMBOS
Slikovito naselje Kambos nalazi se 9 km severno od Chore i sastoji se od dva sela: Kato Kambos (Donji Kambos) i Pano Kambos (Gornji Kambos). Glavno selo je Pano Kambos. Kato Kambos je malo primorsko naselje sa 400 stanovnika. To je prelepo selo prepuno zelenila i očaravajuća plaža koja privlači brojne posetioce. Bele kuće i uske uličice stvaraju predivnu sliku mesta.