Paros


Skriveni biser Kiklada koji će vas očarati na prvi pogled.

Ostrvo se nalazi u centralnom delu ostrvske grupe Kiklada, severno od Santorinija. To je ostrvo sa zlatnim plazama, brojnim dolinama sa vinogradima i maslinjacima, povrsine od oko186.5km2 i duzinom obale 120km. Ostrvo je kroz istoriju bilo poznato po kamenolomu mermera od koga su napravljeni brojni hramovi kao i Miloska Venera koja je izložena u Luvru u Parizu.. Danas je poznato po proizvodnji vina i maslinovog ulja. Turizam se tek nedavno razvio na ostrvu. Gradovi su zadrzali svoju tradicionalnu arhitekturu, bele niske kuce u uskim ulicicama. Ostrvo je dobro povezano sa okolnim ostrvima i Kritom.

Zašto Paros?

  • jer život na ostrvu ima opušten i bezbrižan ritam,
  • jer morate posetiti jedno od najlepših mesta na Kikladima – mesto Naousa
  • jer bi trebali obići i crkvu Ekatondapiliani – Crkva Bogorodice Stovratne sa stotinu skrivenih vrata,
  • jer su peščane plaže Crissi Akti i Tserdakia raj za surfere,
  • jer ko ga jednom obiđe sigurno će želeti da se opet tamo vrati.

Prosečna temperatura u °C Maj Jun Jul Avgust Septembar
Dnevna temperatura 25 30 33 34 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

PARIKIA
Glavni grad Parosa sa krečenim kubiranim kućama i impresivnim neoklasičnim kućama. Dobro očuvani venecijanski dvorac iz 13. veka stoji na brdu i nudi neverovatan pogled na Parikiju. U glavnom gradu možete se diviti važnom crkvenom spomeniku, crkvi Panaiia Ekatontapiliani iz 6. veka, koja se takođe naziva Katapoliani. Ime “Ekatontapiliani” znači crkva sa 100 vrata. Arheološki muzej prikazuje eksponate sa spomenika ostrva kao što su Svetište Askiliosa i Pitiosa Apolona, Deliona itd

NAOUSA
Živopisno selo gde se na ulazu u njegovu malu luku nalaze ruševine venecijanske tvrđave. Ovo je jedno od najslikovitijih sela u Kikladima. Ali svako ko je ikada posetio Naousu reći će vam koliko je teško naći selo okruženo vodom tako plavo, ono koje se toliko dugo drži svoje autentične kulture. Tradicionalna, bela arhitektura i čudne kamene popločane ulice. Naoussa je više od lepe slike koja se može videti ali ne i dodirnuti. To je kosmopolitsko selo i sva njegova zadivljujuća priroda traži da se istraži.