Andros


Ostrvo netaknute prirode sa velikim brojem zlatnih plaža i raznolike arhitekture.

Andros je jedno od najvećih ostrva Kiklada, udaljeno oko 100km istočno od Atine zbog cega je vrlo popularna vikend destinacija za Atinjane. Za samo dva sata vožnje trajektom iz luke Rafina u Atini, koji svakodnevno saobraca, stižete na ovo ostrvo u luku Gavrio na istoku ostrva. Ovo vrlo atraktivno ostrvo ima bogatu istoriju, upečatljivu arhitekturu glavnog grada Chore, zelene pejzaže u unutrašnjosti i 40 božanstvenih plaža. Andros je poznat po pesku zlatne boje, čistom moru i netaknutoj prirodi sa obiljem podzemnih voda. Plaže su organizovane ili izolovane, pa je odmor u Androsu zaista opuštajuće iskustvo. Batsi, Gavrio i Agios Petros su najpopularnija turistička mesta na ostrvu, smještena na zapadnoj strani. Plaža Ormos, na istočnoj strani, odlična je za vindsurfing. Među najlepšim plažama su i Ahla, Vitali i Vlichada, ali put do ovih plaža je staza.

Zašto Andros?

  • jer će netaknuta priroda ostaviti utisak na svakog posetioca,
  • jer je odlična destinacija za ljubitelje umetnosti koji će uživati u otkrivanju muzeja i raznolikosti arhitekture prisutne na ostrvu,
  • jer ima preko 40 prelepih peščanih plaža koje treba vidtei,
  • jer možete videti stari zamak iz venecijanskog peiroda,
  • jer morate okusiti tradicionalne specijalitete koji su specifični za ovo ostrvo.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

ANDRIS GRAD (CHORA)
Ovaj lepi mali grad je glavni grad Androsa, a ujedno i nalepše i najzanimljivije mesto na ostrvu. Kombinacija kuća, neoklasičnih i kikladskih zgrada, uskih ulica, muzeja i plaža na kamenim stazama daje Hori jedinstvenu atmosferu. Grad je izgrađen na malom poluostrvu, u središtu istočne obale ostrva, između dve duge peščane plaže Neiborio i Paraporti. Srce grada Androsa ima jedinstvenu lepotu zbog kombinacije venecijanske, vizantijske i otomanske arhitekture. Srednjevekovna atmosfera grada koegzistira u skladu sa modernim malim trgovinama, kafićima i barovima. Andros ima dva trga: prvi je popločan kamenom i okružen je brojnim kafićima, malim restoranima i poslastičarama, a sve je zasenjeno ogromnim platanom. Drugi trg je popločan mramorom, ima kip nepoznatog mornara i predivan pogled na more i ostatak grada. Budući da se nalazi na vrhu poluostrva, ovaj trg je najbolje mesto za posetu predivnom kamenom mostu u venecijanskom stilu koji povezuje grad Andros sa malim ostrvcem na kome se nalaze ostaci starog dvorca, sagrađenog za vreme venecijanskog perioda. da zaštiti grad. Grad se nalazi na 35 kilometara istočno od luke (Gavrio).

BATSI
Nalazi se 7 kilometara od Gavrija, odvojen od njega predivnim peščanim plažama, malim živopisnim lukama i skrivenim uvalama. Kao i Gavrio, Batsi je nekada bio ribarsko selo. On je sada postao turističko mesto Androsa i glavno odmaralište ostrva. Uprkos svom turističkom karakteru, Batsi je zadržao tradicionalni i slikoviti šarm. Ovaj atraktivni grad ima male crveno-popločane kuće koje su izgrađene amfiteatralno i okružuju zaliv sa lepom ribarskom lukom na južnom kraju i lepu peščanu plažu na drugoj strani. Grad je kosmopolitski ali zadržava lokalne boje i glavna je destinacija za posetioce.