Serifos


Ostrvo odlične hrane, prijatne atmosfere i bogatog kulturnog nasleđa.

Nalazi se severno od ostrva Milos u zapadnom delu Kiklada (poznatija ostrva iz ove grupe su Santorini, Mikonos, Paros, Naxos, Ios). Pozicionirano je blizu luke Pirej, ima 84km obale i 12km duge peščane plaže. Serifos je ostrvo poznato po odličnoj hrani i prijatnoj atmosferi. Lokalno stanovništvo je prijatno i gostoljubivo. Serifos je ostrvo za turiste koji teže odmorom i opuštanjem pored mora.Neke od plaža su Livadaki koja je pogodna za porodice sa decom, Psili Ammos i druge. Serifos ostrvo na svom severozapadu predstavlja balkon sa kog se pruža pogled na plavo i suncem obasjano Egejsko more. Mesta koja vredi posetiti na ostrvu su Hora gde se nalazi drevna citadela koja je štitila lokalno stanovništvo od pirata. Takođe možete posetiti arheološki muzej i crkvu iz 18. veka. Manastir Taxiarchon nije otvoreno za javnost, ali i spoljašnji izgled ipresionira posetioce, datira iz 16. veka.

Zašto Serifos?

  • jer na ostrvu postoji veliki broj prelepih plaža koje nude miran odmor i uživanje na suncu,
  • jer će vetrenjače u glavnom gradu zasigurno ostaviti utisak na vas,
  • jer treba videti specifične stalaktite i stalagnite u pećini Koutalas,
  • jer je idealno polazno mesto za obilazak obližnjih ostrva Kithnos i Sifnos,
  • jer važi za ostrvo odlične hrane i prijatne atmosfere.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

CHORA
Chora je glavni grad Serifosa i nalazi se na brdu, 5 km od luke Livadi. To je vrlo slikovito naselje. Zbog lokacije na kojoj se nalazi iz grada se pruža predivan pogled na selo i čitvao Egejsko more. Idealna je za one koji vole šetnju ili istraživanje. Chora ima nekoliko vetrenjača, posebno u blizini ulaza. Što se tiče turističkog razvoja u ovoj oblasti, Mesta koja odražavaju suštinu Chore su crkve Agios Konstantinos, Agios Athanasios, Agios Eleftherios, i crkva Hrista. Tu su i neke zanimljive ruševine venecijanskog dvorca, kao i arheološki muzej i muzej folklora.

LIVADI
Livadi je lučki i najrazvijeniji grad na ostrvu. Kao glavna luka Serifosa, Livadi ima najbolju turističku infrastrukturu, selo nudi raznovrsne hotelske smeštajne kapacitete, restorane, taverne, barove i klubove sa odličnim pogledom na Egejsko more. Brodovi posetiocima nude kratke izlete na obližnje plaže, kao i obližnja ostrva kao što su Kithnos i Sifnos.

KOUTALAS
Koutalas je primorsko naselje na jugozapadu ostrva. Iako Koutalas nije turističko mesto, ima neke zanimljive atrakcije. Među njima je i prelepa skrovita plaža Koutalas ispred sela, kao i plaža Vagia koja se takođe nalazi u uvali Koutalas. Druga važna atrakcija je tvrđava Kastro tis Grias, smeštena na brdu iznad uvale Koutalas. Bila je naseljena neko vreme i zbog toga možete videti ruševine kuća, tragove drevnog utvrđenog zida, kao i neke arhitektonske ostatke iz ranohršćanske bazilike, na kapeli Agije Irini. Popularna pećina Koutalas nalazi se zapadno. Zanimljivo je da ovde možete videti stalaktite i stalagnite zanimljivih oblika, a prema nekim istraživanjima, ova pećina je služila kao bogosluženje u davna vremena.