Samos


Dom poznatog matematičara i filozofa Pitagore.

Samos je osmo po veličini ostrvo Grčke koje se nalazi u Egejskom moru. Obuhvata površinu od 474 km2. Samos je ostrvo prelepih pejzaža, živih slika zagrljaja planina i mora, visokih sivih litica i bujnih sredozemnih šuma. Samos je ostrvo slavnog matematičara i filozofa Pitagore.
Ostrvo je bilo poprište burne istorije, naročito u davna, antička vremena, pa ljubitelji arheologije i antičkih ostataka mogu uživati u nekima od njih. Pored mnogih plodova kao što su masline i limun, gastronomskih specijaliteta za svačiji ukus u restoranima širom ostrva, gosti na Samosu mogu uživati i u nekom od nadaleko čuvenih i poznatih vina koja se prave od lokalnog grožđa Muskat.

Naš predlog izleta:

  • Ostrvska tura autobusom,
  • Efes – Turska,
  • Patmos,
  • Kapetanov ribarski roštilj

Zašto Samos?

  • jer se život na ostrvu odvija u opuštenom i mirnom ritmu,
  • jer ima očaravajući glavni grad, sa mnogim znamenitostima: Pitagorin trg, vizantijski i arheološki muzej, crkve Svetog Nikolaja i Svetog Spiridona,
  • jer možete posetiti prelepu plažu Potokaki, ostatke nekada poznate pitagorejske škole i slikovito selo Spatherei,
  • jer možete uživati u idiličnom ribarskom selu Kokari ili se prepustiti osvežavanju pod vodopadima u mestu Potami,
  • jer se možete prepustiti uživanju na skrivenim plažama u senci borova i plivati u kristalno čistom moru tirkizne boje.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 23 25 30 35 27
Temperatura mora 20 22 24 25 22

PITAGORIO
Pitagorio je podignut na ruševinama starog grada, a nosi naziv po poznatom matematičaru Pitagori, koji je ovde rođen. Najrazvijeniji turistički centar ostrva, udaljen od grada Samosa (Vatija) 14 km, a od aerodroma 3 km. Najznačajniji grad na jugoistoku ostrva bio je još u 7.veku p.n.e., a danas predstavlja omiljenu turističku destinaciju ostrva koja se odlikuje i lepom lukom punom raznobojnih ribarskih čamaca i modernih jahti. Posebno je živo šetalište uz more puno lokala, teverni i barova. Zapadno od Pitagirona prostire se nekoliko kilometara duga šljunkovita plaža, a u okolini su brojna arheološka nalazišta.

POTOKAKI
Nalazi se u neposrednoj blizini Pitogorija, 14km jugozapadno od grada Samosa (Vatija). Plaža okružena stenama, ali i tropskim zelenilom odaje utisak kao da ste upravo kročili u raj. Ostaci Pitogorine škole odlika su mesta Potokaki.

IREON
Ovo je malo priobalno mesto bogate istorije i nasleđa smešteno 8km zapadno od Pitagorija. Po predanju, ovde, na obalama reke Imvrasos, je rođena Boginja Hera. Ireon je poznat upravo po ostacima čuvenog Herinog hrama koji predstavlja jedan od najposećenijih lokaliteta na ostrvu. Ovo mesto odlikuje više manjih šljunkovitih plaža, kao i veliki broj taverni nadaleko poznatih po svežoj ribi i lokalnim specijalitetima.

KOKARI
Nekadašnje ribarsko naselje na severnom delu ostrva skriveno je među zelenim brežuljcima i malim zalivima, a izdvajaju se dve najlepše plaže – Lemonakia i Tsamadou koje se nalaze na oko 2km od Kokarija. Samo mesto ima šljunkovitu plažu. Centar mesta čini marina sa ribarskim brodićima, splet uskih popločanih ulica sa prodavnicama suvenira i lokalnih proizvoda, kao i red taverni uz obalu. Od aerodroma je udaljen 25 km.

GRAD SAMOS (VATI)
Grad Samos (Vati ) je glavni grad ostrva Samos, ujedno i mesto u kome ima najviše stanovnika, izgrađeno je uz obalu zaliva u dužini od nekoliko klilometara uz koju se pruža i šetalište. Grad Samos (Vati) je i najvažnija luka ostrva Samos, a aerodrom je udaljen 12 km. Centar garda predstavlja Pitagorin trg, a posebno se izdvajaju zgrade arheološkog i vizantijskog muzeja u neoklasičnom stilu, crkva Sv. Spiridona, parlament i gradska kuća. Grad ima oko 9.000 stalnih žitelja.

KARLOVASI
Drugi po veličini grad, smešten je na severozapadu ostrva. Oko 35 km je udaljen od glavnog grada i oko 55 km od aerodroma. Sastoji se iz nekoliko celina, a tu se nalazi i Univerzitet, tako da je grad živ tokom cele godine. Na oko 3 km zapadno od grada je smeštena poznata Potami plaža, divna uvalica koja se nalazi na gotovo svim vodičima za ovo ostrvo. U zaleđu uvale je urađena pešačka staza koja kroz šumu vodi do vodopada.