Skijatos

Najzelenije ostrvo iz grupe Sporada sa velikim brojem peščanih plaža.

Pripada ostrvskoj grupi severni Sporadi, nalazi se u zapadnim vodama Egejskog mora. Ostrvo je površine od samo 48 km2, na kome živi oko 4500 stanovnika. Ovo malo ostrvo ima 66 fantastičnih plaža raspoređenih po celom ostrvu. Važi za mondensko ostrvo, ali sa vrlo pristupačnim cenama. Zajedno sa ostrvima Skopelos i Alonisos, Skiatos je deo Marina nacionalnog parka, u kojem žive mnoge retke životinjske vrste, medju kojima su najpoznatije mediteranske foke. Na ostrvu je javni saobraćaj odlično organizovan. Autobusi kreću iz gradske luke i svaka njihova stanica je zapravo neka od plaža. Jedna od najlepših plaža u Grčkoj, čuvena plaža Kukunaries, nalazi se upravo na Skijatosu. Pored Kukunariesa tu su i: Megali Ammos, Kanapitsa, Trulos, Ahladia, Banana, Vromolimnos, Lalaria, Achlades, Kanapitsa, Trulos jedinstvene su po svojoj lepoti i bujnoj vegetaciji.

Naš predlog izleta:

  • Sun & Sea – krstarenje oko Skijatosa,
  • Island Hopping – Skopelos i Alonisos,
  • Mamma Mia – plaže skopelosa.

 

Zašto Skijatos?

  • jer je na raspolaganju preko 60 plaža,
  • jer je idealno polazno mesto za obilazak okolnih ostrva kao što su Alonisos i Skopelos,
  • jer je deo Marina nacionalnog parka gde možete pored delfina videti i mediteranske foke,
  • jer se tu nalazi tvrđava Kastro izgrađena još u 14. veku,
  • jer možete videti kuću-muzej čuvenog grčkog pisca Aleksandrosa Papadiamantidisa.

 

 

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 23 26 28 29 26
Temperatura mora 19 22 24 25 24

 

SKIJATOS GRAD
Relativno mali glavni grad ujedinjuje kosmopolitski noćni život i tradicionalni grčki šarm. Njegove tipične bele kućice sa crvenim kamenim krovovima, koje se terasasto rasprostiru između dve uzvisine, dom su većini stanovnika ostrva. U gradu, izgrađenom 1830. rodio se poznati grčki pisac Alekandros Papadiamantis čija je rodna kuća danas muzej. Po njemu je dobila ime glavna ulica, koja je uz šetalište u pristaništu, najpopularniji deo grada. Glavni grad je od aerodroma udaljen 3 km. Skiatos ima dva keja između kojih se nalazi stena Bourtzi. Iznad grada je čuveni Kastro i manastir Evangelistrije, mesto gde su nekada živeli stanovnici Skijatosa.

MEGALI AMOS PLAŽA
Megali Amos, što u prevodu znači "Veliki pesak",  je gradska plaža poput svih onih širom cele Grčke koje se nalaze u blizini centra. Jedna od dužih na ovom ostrvu, sa mešavinom peska i sitnog šljunka. Prilično je uska, ali uređena sa organizovanim sportovima na vodi.

ACHLADIES PLAŽA
Achladies plaža, što u prevodu znači "stabla krušaka" na istoimenoj stanici gradskog autobusa broj 10. Sređena, sa prelepim sitnim peskom i prirodnom hladovinom. Ušuškana je pored mnogobrojnih voćnjaka i maslinjaka, a u njenoj okolini se nalaze razne taverne i marketi. Preporuka za porodice sa malom decom.

VROMOLIMNOS
Vromolimnos - sve popularnija plaža kada su u pitanju mlađi posetioci, na samo 10min hoda od stajališta broj 13. Za one koji dolaze automobilom u blizini se nalazi prilično prostran parking. Idealna za one koji žele pravi odmor i opuštanje.

AGIA PARASKEVI
Agia Paraskevi se nalazi u blizini stajališta broj 15 i 16, a naziv je dobila po oblasti u kojoj se nalazi i crkvi Svete Paraskeve koju možete videti prilikom posete ovoj plaži. Uređena, naravno peščana i idealna za skijanje i ostale sportove na vodi. Nudi mogućnost iznajmljivanja malih brodića za detaljnije upoznavanje ostrva. Postoji nekoliko taverni, ali i marketa u okolini.

TRULOS PLAŽA
Trulos plaža - najbolje je da stanete na stajalištu broj 20, ali nećete pogrešiti ni ako izađete stanicu ili dve ranije jer su sve tri relativno blizu. Plaža je dobila naziv po istoimenom malenom ostrvu koje se nalazi tačno preko puta nje. Jedna je od omiljenijih svim posetiocima, a posebno porodicama sa malom decom. U okolini se nalazi manji parking, mnogobrojne taverne sa odličnom hranom i pristojnim cenama, kiosci brze hrane i supermarket.

KUKUNARIES
Kukunaries - ovde je i poslednje stajalište broj 26. Ime ove plaže u prevodu znači šišarka i okružena je celom svojom dužinom od 2km gustim borovim krošnjama. Definitivno najlepša na Skijatosu i svake godine visoko plasirana na svetskim top listama po ocenama zadovoljnih turista. Voda je blistavo čista i tirkizno plava, a plažu krasi sitan i svetlucavi pesak. Izuzetno je posećena. Idealna je za sve uzraste i svako može pronaći nešto po svom ukusu i želji uz razne sportove na vodi, paraglajding, mnoštvo beach barova i prodavnica.

MIKRI (mala) i MEGALI (velika) BANANA
Mikri - ovo je mala i mirna nudistička plaža.
Megali - ova plaža je poznata po žurkama koje počinju na baru u posle podnevnim časovima i traju do kasno uveče.