Sikinos


Ostrvo prelepih plaža koje čuva tradiciju i običaje.

Sikinos je ostrvo srednje veličine i nalazi se u južnim Kikladima, između Iosa i Folegandrosa na udaljenosti oko 10 km i od jednog i od drugog ostrva. Ostrvo ima izuzetno kulturno nasleđe. Za Sikinos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. U razdoblju stare Grčke ostrvo je bilo poznato po vinu. Ima svega oko 250 stalno naseljenih stanovnika. Chora je glavni grad ostrva, izgrađena na obroncima planine i sa zadivljujuc´im pogledom na Egejsko more. Plaže su izolovane i do njih se može doc´i pešice ili autobusom. Može se posetiti kao jednodnevni izlet sa drugih ostrva.

Zašto Sikinos?

  • jer ostrvo ima izuzetno kulturno nasleđe,
  • jer će neka od izolovanih plaža sigurno ostaviti utisak na svakog posetioca,
  • jer treba videti Kastro – deo grada koji potiče iz 15. veka,
  • jer vredi videti manastir Zoodochos Pigi koji predstavlja najvažniji spomenik na ostrvu,
  • jer stanovnici ostrva ne dozvoljavaju modernom da pregazi tradiciju čuvajući stare običaje i svečanosti.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

CHORA
Chora je glavni grad Sikinosa i sastoji se od dva naselja, Horio i Kastro, oba prelepa i nadovezuju se jedno na drugo. Chora se nalazi oko 4 km severno od luke Alopronia. Kastro je utvrđeno naselje iz 15. veka. Izgrađena je na rubu brda sa izuzetnim panoramskim pogledom na more. Samo jedan mali deo je razvijen sa komercijalnim aktivnostima gde se nalaze brojne lokalne prodavnice tradicionalne taverne u kojima se služe odlični grčki specijaliteti. Drugi deo Kastra ostao je netaknut i čuva zanimljive vizantijske crkve i stare dvorce. Selo je podjednako lepo i slikovito i dosta razvijeno. Šetnjom oko naselja otkriva se mali lavirint uskih staza, tajnih prolaza i starih vila. Tu je i Manastir Zoodochos Pigi, crkva iz 18. veka i najvažniji je spomenik Sikinosa zbog svoje jedinstvene arhitekture. Njegova impozantna lokacija na vrhu brda nudi predivan pogled na more. Chora je jedan od najlepših gradova Kiklada sa svojim kamenim kućama i uskim stazama. I danas meštani vode tradicionalan život, čuvajući svoje običaje i svečanosti.

ALOPRONOIA
Alopronoia je mala slikovita luka smeštena na jugoistočnom delu Sikinosa, oko 4 km od Chore. Ima svega 50tak stanovnika. Na prvi pogled, Alopronoia daje utisak polukružnog zaliva. Na levom kraju zaliva Alopronoia nalazi se pristanište za ribarske čamce, a u sredini se nalazi peščana plaža sa velikim brojem hotela. Poznata je po intenzivnom ribolovu od avgusta do decembra. Meštani koriste posebnu vrstu mamca zvanu "kaftero". Alopronoia je centar turističkih aktivnosti u Sikinosu. Sikinos nudi umerenu zabavu i istovremeno predstavlja jedan od najmirnijih i najtiših odmora turistima. Plaže su čiste i netaknute i nude potpunu privatnost. Plivanje i snorkeling su glavni sportovi na vodi. Postoje brodovi za ture koji vas mogu odvesti do izolovanih plaža ovog ostrva.