Atika


Najjužniji deo kontinentalne Grčke kolevka je evropske civilizacije.

Prijatnom klimom i odličnom pozicijom između Jonskog i Egejskog mora, Atika i Peloponez su privlačani još od antičkih vremena. Peloponez je odlicno povezan sa Atinom preko Korintske prevlake i sa zapadnom Grčkom preko mosta Rio-Antirio, njegove plaže su danas omiljena destinacija brojih turista, pre svih Grka.
Atika je istorijski region Grčke koji obuhvata i Atinu, njen sadašnji glavni grad. Ovaj region je smešten na poluostrvu Atika, koji ulazi u Egejsko more. Danas tu postoji moderna periferija Grčke, takođe nazvana Atika, koja označava širi pojam pošto uključuje i nekoliko ostrva, kao i deo Peloponeza. Istorija Atike je od antičkih vremena usko povezana sa Atinom, jednim od najznačajnijih gradova antičkog sveta.
Poros je malo ostrvo u Egejskom moru koje pripada grupi Saronskih ostrva. Nalazi se u blizini Atine, te je veoma popularna destinacija za odmore. Ostrvo je razuđenje obale sa velikim brojem malih zaliva i skrivenih plaža i idealno je za one koji žele miran porodični odmor. Poljoprivreda i pomorstvo su tradicionalna zanimanja ostrvskog stanovništva, pogotovo uzgajanje vinove loze i maslina.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 26 31 34 35 30
Temperatura mora 20 22 26 27 26

Prva grčka civilizacija na kontinentalnom delu krenula je da se razvija upravo na Peloponezu i to iz mesta Mikena. U vreme klasičnog antičkog perioda Peloponez je centar svih dešavanja - na njemu se nalaze gradovi države Sparta, Korint, Arg i Megapolis. Nakon ovog perioda, Peloponezom vladaju Rimljani, Vizantinci, Franci, Mlečani, Turci svako od njih ostavljajući svoj trag i upotpunjujući šarolikost kulturnog mozaika koje danas privlači ljude sa svih strana sveta. Nadaleko čuvene svedoke antičkih vremena naći ćete ovde - amfiteatar Epidaurus, ostaci antičke Mikene, Olimpije, vizantijske crkve, srednjovekovne tvrđave. Borba za nezavisnost Grčke od Turske krenula je upravo odavde iz mesta Kalamata, dok je prvi moderni grčki parlament zasedao u gradu Nafplio, na istoku Peloponeza.
Sa svojim zalivima - Korintskom, Patraskim, Saronskim, Mesinijskim, Argolidijskim i Lakonijskim, podseća na list platana. Suva klima na obalama, duge peščane plaže na zapadu i šljunkovite na istoku, bujna vegetacija i planinski reljef zajedno sa neverovatnim kulturnim nasleđem čine ovaj predeo idelanim mestom za odmor i obilazak. Najveći gradovi na Peloponezu su: Patra, Kalamata, Korint, Tripoli, Arg, Pirg , Egion, Sparta i Nafplio.

Poros je malo ostrvo u Egejskom moru koje pripada grupi Saronskih ostrva. Nalazi se u blizini Atine ( oko 50km vazdušno), te je veoma popularna destinacija za odmore. Sedište opštine i najveće naselje na ostrvu je grad Poros na južnoj strani ostrva koji je dobro očuvan gradić sa prelepim starim jezgrom. Grad Paros odlikuju uske uličice, neoklasične građevine, kao i svetlo plava kula sa satom izgrađena 1927.godine koja se nalazi na najvišoj tački ostrva te se može videti gde god da se nalazite. Na samo 4km od grada nalazi se manastir Zoodohos Pigi, koji je sastavni deo istorije ovog ostrva čije je bogato nasleđe prikazano na zidovima manastira. Iako malo ostrvo, Poros ima veliki broj prelepih peščanih i šljunkovitih plaža sa kristalnom vodom i zelenilom.