Simi


Ostrvo koje pleni svojom pitomom atmosferom i neverovatnom arhitekturom.

Simi je malo ostrvo i pripada arhipelagu Dodekaneze koji zadivljuje posetioce mirnom atmosferom i neverovatnom arhitekturom. Ostrvo Simi ima 58 km2 i oko 2.300 stanovnika, a udaljen je samo oko 20 km od Rodosa. Ostrvo ima jednu od najimpresivnijih luka na grčkim ostrvima, sa elegantnim zdanjima koja su izgrađena amfiteatralno na padinama brda i nude predivan pogled na more sa bilo kog mesta. Plaže na ostrvu su male ali čiste. Neke od njih su organizovane, a druge su izolovane, ali sve one pružaju opuštajuc´u atmosferu. Na ostrvu pored 365 kapela i crkvi tu je i interesantna znamenitost manastir Panormitis, na južnoj strani ostrva. Od ostalih ostrva se razlikuje po svojoj živopisnoj arhitekturi i opuštajuc´oj atmosferi. Lepa sela i plaže nalaze se na pešačkoj udaljenosti od luke, nudec´i mogućnost planinarenja. Zanimljivo mesto za obilazak je manastir Takiarches, na jugu ostrva, koji se smatra zaštitnikom meštana.

Zašto Simi?

  • Jer će vas očarati svojom neverovatnom arhitekturom,
  • jer stapa u jednu celinu kosmopolitsko (Gialos) i tradicionalno (Chorio),
  • jer se ne viđaju često dva različita dela grada koja su povezana mermernim stepenicama,
  • jer odavde lako možete obići i Rodods zbog njegove blizine,
  • jer treba okusiti specifičnost lokalne kuhinje.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 33 33 29
Temperatura mora 20 22 24 24 23

GRAD SIMI (CHORA)
Grad se sastoji od dva živopisna naselja, Gialos i Chorio, svaki od njih sa svojim posebnim šarmom. Gialos i Chorio su povezani lepim mermernim stepenicama. Chorio se nalazi na vrhu ovih stepenica i prikazuje neke manje zgrade od Gialosa. Tu se nalazi dvorac-tvrđava iz 19. veka i apoteka iz tog vremena. Gialos, luka Simi je veoma slikovito područje okruženo brdima i predivnim gradom koji je izgrađen amfiteatralno. U gradu se nalazi nekoliko lepih crkava i šarenih kuc´a obojenih toplim pastelnim tonovima, s lepim balkonima i crvenim krovovima. Na ulazu u luku nalazi se toranj sa satom iz 1890. godine, jedan od zaštitnih znakova ostrva. Donji deo Gialosa ima lepe neoklasične građevine iz 19. veka, i idealan je za šetnje, jer se odiše tradicionalnim šarmom. Od 1970. godine zbog svojih građevina ovo područje je pod zaštitom države. Jedna od glavnih atrakcija Simija je venecijanski dvorac koji su sagradili vitezovi Agios Joanisa 1407. godine. Nalazi se na najvišoj tački grada. Odmah pored njega nalazi se kamena crkva Kira Panagia. Nažalost, ovaj dvorac je znatno oštec´en tokom Drugog svetskog rata, kada su se Nemci povukli i danas se vide samo delovi utvrđenih zidova. Međutim, atmosfera u Chorio-u je sasvim drugačija od Gialosa. Dok Gialos ima tendenciju da bude više kosmopolitski, Chorio privlači svojim tradicionalnim karakterom. Chorio ima i nekoliko taverni, kao i mnoge crkve i niz vetrenjača.

PLAŽA GIALOS
Plaža Gialos koja se nalazi odmah pored lukei veoma je popularna kod turista. Sa plaže se pruža lep pogled na kuće i deo grada koji je amfiteatralno građen. Plaža je mirna, slikovita i pogodna za kupanje. Ležaljke i suncobrani nisu dostupni na ovoj plaži.