MAĐARSKA

Mađarska se nalazi u samom srcu Evrope, iako nije velika po pitanju populacije (10 miliona) ima veliko bogatstvo u kulturi i istoriji, kao i u jeziku koji je jedinstven na svetu i nije ni sličan nijednom drugom. Može se reći da je Mađarska zemlja velikih kontrasta.
Mađarska je kontinentalna zemlja kao i njene komšijske zemlje Austrija, Slovačka i Srbija, ali i pored toga zaslužuje nadimak ''zemlja vode'' jer se u njoj nalazi najveće evropsko jezero Balaton i presecaju je brojne moćne reke koje je dele i devžfinišu njene regione. Čak je i glavni grad podeljen rekom Dunav na Budim na zapadnoj i Peštu na istočnoj obali. Pored reka i jezera bogata je geotermalnim izvorima kojih ima na hiljade a ovde se nalazi i drugo po veličini u svetu termalno jezero Heviz. Voda kao relaksacija ili tretman je važan deo mađarske kulture.
Locirana je u niskom ravnom predelu Karpatskog basena sa blagim uzvišenjima, i ima jedan od najvećih pašnjaka Evrope. Termalna voda stvorila je stotine kilometara krečnjačkih pećina od kojih su mnoge prohodne i otvorene za obilaske i istraživanja. Pored pejzaža, kultura i narodi Mađarske pružaju veliku raznovrsnost tradicije, kulture i običaja koji su se razvili iz svakodnevnog života od hrane, muzike i plesa do nošnji i dekora.
U centru Evrope, lako dostupna svim prevoznim sredstvima Mađarska je u kontinentalnom klimatskom pojasu koji joj donosi snežne zime i topla leta.