HRVATSKA

Hrvatska je centralno evropska i mediteranska zemlja, koja se graniči sa Slovenijom na zapadu, Madjarskom na severu, Srbijom na istoku i Bosnom i Hercegovinom na jugu; takodje ima dugačku pomorsku granicu sa Italijom na Jadranskom moru. Ukupna dužina granica je 2028km. Hrvatska ima neobičan oblik sličan kroasanu, koji je svojstven ovoj zemlji, a rezultat je pet vekova dugog širenja Otomanskog carstva, iako Hrvatska nikada nije bila njegov sastavni deo.
Hrvatska pokriva teritoriju od 56 691km2 i 4.3 miliona stanovnika po popisu iz 2011. godine. Gotovo 90% populacije čine Hrvati od kojih je većina Rimo-katoličke veroispovesti, ali takodje ima i Srba, Bošnjaka, Madjara i Italijana.
Glavni i najveći grad je Zagreb sa populacijom od oko 800 000 stanovnika, zatim Osijek na severoistoku, luke Rijeka i Split. Drugi poznati gradovi i turistički centri su: Dubrovnik, Makarska, Poreč, Rovinj, Opatija, Zadar i Šibenik.
Zvaničan jezik je hrvatski koji se piše latiničnim pismom.
Obala Hrvatske je duga neverovatnih 5 835km od kojih 4057km pripada ostrvima, stenama i grebenima. U Jadranskom moru pripada joj 1185 ostrva od kojih je oko 50 naseljeno. Najveće ostrvo je Krk, u blizini Rijeke, a druga poznata ostrva su Hvar, Brač, Korčula i Pag.
Klima je mediteranska duž jadranske obale, tako da su leta topla i suva a zime blage, sa 2600 sunčanih sati godišnje - što je čini jednom od najsunčanijih obala Evrope.