VIZNI REŽIM: Od 19. decembra 2009. godine građanima Srbije više nije potrebna viza da bi putovali u 25 zemalja Članica Evropske unije (EU), kao i u tri zemlje koje nisu Članice EU, a koje su deo Šengenskog sporazuma. Građanima Srbije koji imaju biometrijski pasoš, sada mogu slobodno da putuju u ove zemlje u kraćee posete u trajanju do 90 dana svakih 6 meseci (180 dana). Više informacija možete dobiti uvodim u brosuru EU

Putovanje bez viza za gradjane Srbije

PROBLEMI SA NAZIVOM MAKEDONIJA U PASOŠU:   Nakon izvršenih konsultacija sa Ambasadom R. Grčke u Beogradu, a u vezi podataka unetih u biometrijski pasoš putnika vezanih za neregulisani status oko naziva BJR Makedonije i Grčke, obaveštavmo Vas da je zadržana isti procedura kao i kada su se izdavale grupne vize za naše građene, odnosno:
Državljani BJRM - FYROM-a i srpski državljani u čijim pasošima se kao mesto rođenja ili bilo kom drugom mestu u pasošu navodi “Makedonija“, a ne “BJRM” – „FYROM“ mogu putovati u Grčku, ali će tada na graničnom prelazu dobiti poseban dokument na kome će se overiti ulazak putnika u Grčku, i isti mora sačuvati i predati pograničnim vlastima prikom napuštanja teritorije Grčke.

To praktično znači, da u svojoj putnoj ispravi putnik neće dobiti overu ulaska u Grčku, već na posebnom obrascu i to opšte pravilo važi za sve granične prelaze sa R. Grčkom.

Ambasada Republike Grčke u Beogradu- Strahinjica Bana 76, telefon 011-334-1507, telefon za zakazivanje termina : 0800151515.

Konzulat u Nisu- Kej Mike Paligorica 18 a, telefon za zakazivanje termina: 0903150150.

Uslovi i način života u inostransvu mogu biti slični našim navikama, ali u večini slučajeva se razlikuju... Navodimo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći i obezbediti prijatan i ugodan odmor na destinaciji.


Hoteli se trude da ispostuju internacionalne standarde, ali je nekada kategorizacija u pojedinim objektima uradjena pre mnogo godina, tako da smo se potrudili da Vam pomognemo tako sto smo stavili nase misljenje i kategorizaciju koja moze biti ili visa ili niza od zvanicne (procena agencije)

Neki hoteli imaju stari nacin obelezavanja: De luxe A, B, C, D kategoriju što odgovara kategorijama 5*, 4*, 3*, 2*, 1*; studija i apatrmani uglavnom nisu kategorizovani. Promena posteljine, peskira, ciscenje vrsi se dva puta nedeljno.

Hoteli C kategorije ili 2* su uglavnom mali porodicni objekti i uglavnom u prijateljskoj i neformalnoj atmosferi, gde usluga nije uvek savrsena (svakodnevno ciscenje, zamena peskira..)

GRUPNI TRANSFERI PO DOLASKU NA OSTRVO
Zbog velikog broja razudjenih hotela na pojedinim destinacijama/ostrvima u okviru paket aranzmana, pored autobuskog transfera u pratnji predstavnika agencije, postoji i mogucnost transfera minibusom ili taksijem gde nece biti prisutan predstavnik agencije, a putnici ce najvaznije informacije o destinaciji/ostrvu dobiti na prvom info sastanku, po rasporedu dobijenom po dolasku na destinaciju/ostrvo.

JEZIK: Grcki, mada se svuda govori engleski, u nekim hotelima, nemacki, italijanski
Kartice: Vecina hotela, prodavnica, restorana prihvata kreditne kartice (najvise Visa)
Novac: Euro. Dozvoljeno je iz Srbije izneti do 2000 eura po osobi
Vreme: Srednjoevropsko ( +1 sat u odnosu na Srbiju)

RENT-A-CAR: Iznajmljivanje automobila ili džipa je odličan način da se obiđe i istraži destinacija samostalno. Minimum godina za iznajmljivanje automobila je 21, uz minimalno godinu dana staru vozacku dozvolu. Potrebna je i medjunarodna , ali vecina rent a car agencija prihvata i bez nje.
Savetujemo Vam da iznajmite automobile po preporuci Vaseg predstavnika u agencijama koje su proverene i sa kojima imamo duzu saradnju. Ne preporučujemo iznajmljivanje motora, mopeda i qvadova, jer često je veća verovatnoća saobraćajnih nesreća na ovim vozilima i mnogi nemaju zaštitne kacige, a često ni osiguranje vozila ne pokriva korišćenje motocikala. Za obilazak destinacije, siguran i bolji način je svakako iznajmljivanje automobila ili džipa. Ne zaboravite da uzmete mapu kada iznajmite automobil, i ukoliko niste sigurni gde treba da idete,  uzmite upustva pre nego što krenete i isplanirate svoju maršutu. Pokušajte da vozite dobrim putevima i/ ili osvetljenim putevima i vodite računa da rezervoar bude napunjen sa gorivom. Nemojte piti i voziti, to je ozbiljan prekršaj u većini zemalja, mogu vas kazniti sa novčanom kaznom na licu mesta, mogu vas odmah uhapsiti ili oduzeti vozačku dozvolu
Sigurnosni pojas je obavezan (visoke kazne). Obratite paznju i na rezim parkiranja u gradovima.
Motori se mogu iznajmiti svuda i dosta su prakticni u gradovima i na kracim rastojanjima uz obavezno nosenje kacige. Predstavnicima agencije nije dozvoljeno da ucestvuju u sklapanju ugovora, a mi savetujemo dodatni oprez. Iznajmljivanje je na vlastitu odgovornost.

KLIMA - je blaga mediteranska, ali noci mogu biti hladne, pa savetujemo da ponesete jaknu ili dzemper (narocito na ostrvima gde cesto duva vetar).

DORUČAK - Kao i u mnogim juznoevropskim zemljama, dorucku se ne posvecuje posebna paznja. Po zakonu se obavezno sastoji od kafe, caja, hleba, maslaca, marmelade, jednog parceta kolaca i case soka. Izuzetno je skroman u hotelima nize kategorije (bez obzira da li je svedski sto ili kontinentalan i dosta jednolican.

STRUJA - 220 V, desavaju se i restrikcije i obzirom da je uglavnom solarno grejanje, tople vode nema uvek u dovoljnim kolicinama svih 24h.

VODA- Preporucujemo flasiranu, mada je u vecini mesta voda sa cesme tehnicki ispravna za pice. Upotreba tople vode za tuširanje u apartmanima i pojedinim hotelima regulisana je internim kućnim redom.

TELEFONIRANJE - iz Grcke je pozivni broj za Srbiju 00381 (plus pozivni za grad bez 0, npr Beograd 11). Mobilne mreze iz Srbije imaju roming. Najbolje je kupiti telefonsku karticu ( kiosk, prodavnica), a telefonske govornice su slicne nasim i nalaze se svuda po gradovima, a cesto i duz puteva.
Telefoniranje iz hotela je moguce, ali dosta skuplje. Pozivni broj iz Srbije za Grcku je 9930 ( plus grad, npr Rodos 22410).

JELO I PIĆE - Grcka kuhinja je omiljena medju nasim turistima, a najbolja i najjeftinija je hrana u restoranima gde se priprema domaca hrana i gde je tipicno Grcki ambijent ( plavi karirani stoljnjaci gde uglavnom rade citave porodice). Obavezno probajte Grcko vino Retsinu, kao i Ouzo i Metaxu. Lokalna piva su Mithos i Alfa. Grcka kafa je slicna nasoj (ali svetlija i blaza), a leti se cesto pije frape (hladni nes). Nemojte nikada narucivati Tursku kafu, vec obavezno Grcku, ukoliko zelite da izbegnete polemiku sa domacinima.  Napomena:  Za restorane, taverne, barove, radnje, objekte na vodi i druge objekte na destinaciji možete se informisati putem interneta, u agenciji, putem Vašeg predstavnik, na recepciji ili oglasnoj tabli hotela. Možemo vas uputiti ili preporučiti neke od tih objekata, ali vam ne možemo garantovati da se održavaju  i da sve rade u korist kupaca.

POVRŠINA - Grcka se prostire na povrsini od 132000 kvadratnih km gde Âľ teritorije pokrivaju planinski predeli, od kojih je najvisi vrh na planini Olimp (2917 m) posle Rile u Bugarskoj najvisa planina na Balkanu.

MORE - Ukupna duzina obale je oko 15000 km i zapljuskuju je tri mora: Sredozemno, Jonsko i Egejsko.
Tu su i regionalna mora kao Karpatsko, Eubejsko, Trakijsko, Ikarijsko..
Obale su vrlo cvrste i veliki broj plaza (narocito na ostrvima) nosi oznaku BLUE FLAG, (plava zastava, kao ekolosko cisto more)

STANOVNIŠTVO -Oko 11 miliona stanovnika (preko 90% su pravoslavni hriscani). Najveci grad je Atina koja sa Pirejom ima oko 5 miliona stanovnika. Ostrva cine oko 20 % teritorije (25000 kvadratnih km) i tu zivi oko million stanovnika.

SPOMENICI - Cela teritorija je bogata spomenicima iz anticke i vizantijske proslosti, a vecina njih je i na listi svetske kulturne bastine. Od 7 cuda antickog sveta 2 su bila u grckoj (sedeca statua boga Zevsa u Olimpiji i Kolos sa Rodosa)

Nesto malo iz Grckog jezika:
Dobro jutro i dan - Kali mera
Dobro vece - Kali spera
Laku noc - Kali nihta
Dovidjenja - Herete
Zdravo - Jasu/Jasas
Kako ste - Kala iste
Dobro, odlicno - Kala, orea
Kako se zoves - Pos se lene
Molim - Parakalo
Hvala - Efharisto
1 (ena); 2 (dio); 3 (tria); 4 (tesera); 5 (pende); 6 (eksi); 7 (efta); 8 (ohto); 9 (enea); 10 (deka)
Hotel - Ksenodohio;
Restoran - Estiatorio;
Recepcija - Ipodohi;
Bazen - Pisina;
Lezaljka - Ksaplostra;
Suncobran - Ombrela;
Konobar - Servitoros;
Meso - Kreas;
Povrce - Lahanika;
Krompir - Patates;
Riba - Psari;
Morski plodovi - Thalasina;
Masline - Eljes;
Hleb - Psomi;
Vino (crno, belo, roze)- Krasi ( mavro, aspro, roze);
Voda- Nero;
Kafa- Kafe;
Caj- Caj;
Sok- Portokolada;
Pivo- Bira;
Hladno- Krio;
Toplo- Zesto;
Slatko- Gliko;
Slano- Almiro;
Gospodin- Kirios;
Gospodja- Kirija;
Gospodjica- Despina;
Srbija- Servia;
Srbin- Servos;
Beograd- Veligradi

INDIVIDUALNE VIZE

  • Licno prisustvo stranke u konzulatu ambasade
  • Prethodno zakazivanje termina za viziranje od strane samog putnika na tel br 0800 15 15 15
  • Dokumentacija o ekonomskom statusu: student, zaposleni, penzioner...
  • Od agencije stranka dobija vaucer, fotokopiju avio karte a stranka u agenciji moze uplatiti putno zdravstveno osiguranje obavezno za vizu
  • Za putnike koji putuju spostvenim prevozom (automobilom) obavezna je i fotokopija saobracajne dozvole i zelenog kartona.

SIGURNOST DECE - Iako je očigledno da treba posvetiti više pažnje deci na odmoru, deca žele da istražuju i vide sve što je novo za njih, pa treba obratiti pažnju na sledeće:
- Posvetite malo više vremena deci i neka budu pod nadzorom odraslih dok su na bazenu,u moru, na balkonu, igralištu ili u liftu.
- Deca moraju biti u pratnji roditelja ili odraslih uvek kada su pored i u bazenu ili u moru.
- Imajte u vidu da loklani uslovi uključuju zastave u bojama radi upozorenja usled jake plime i oseke, vodenih struja, vetra ili izolovane zone za brodove i jet-ski-ja

BAZEN - Dok ste na odmoru i ukoliko vreme provodite pored bazena, ne zaboravite na pravila ponašanja pored bazena:
-Proverite kolika je dubina bazena, da li postoji nagli prelaz u dubinu, neka prepreka, začepljenje...
-Ne preporučujemo ronjenje i skakanje u vodu, posebno gde stoji znak da nije dozvoljeno ronjenje i skakanje u bazen i gde je dubina manja ispod 1.5 m.
-  Ukoliko nema spasioca na dužnosti, vodite računa o deci i obratite pažnju na lošije plivače
- Obratite pažnju i ne trčite oko bazena jer pločice mogu biti mokre i klizave
- Izbegavajte plivanje posle konzumiranja alkohola i hrane
- Privatni bazeni u vilama i hotelima mogu biti različite dubine, oblika i veličine, stoga se upoznajte o korisnim informacijama na recepciji ili njihovim priručnicima...
- Koristite tuševe pre ulaska u bazen, čime se preventivno sprečavaju moguće infekcije i bazen ostaje čistiji
- Preporučujemo da se deca kupaju u dečijim bazenima i da nose kupaći kostim.
- Spasioci nisu prisutni stalno i nema uvek nadzora kod tobogana u svim hotelima i apartmanima
- Treba se informisati o izgledu bazena, dubini i prisustvu spasioca i ostalim korisnim informacijama pre samog putovanja
- Deca uvek moraju biti u pratnji odraslih
- Za visinu i godine starosti mogu postojati ograničenja
- Izbegavajte plivanje u zonama koja nisu obezbeđena, treba ih odmah napustiti
- Neki tobogani i ostale vodene karakteristike možda nisu pogodne za slabije plivače, trudnice i one koji imaju zdravstvenih problema...budite oprezni...
- Sva obaveštenja i pravila za bezbedno korišćenje tobogana i ostalih vodenih atrakcija moraju se poštovati
- Radno vreme tobogana zavisi od vremenskih uslova. Neke vodene atrakcije  možda neće funkcionisati tokom cele sezone...proveriti!!!
- Redovno koristite kremu ili ulja sa zaštitnim faktorom od sunca i voditi računa da se bude u hladu u najtoplijem delu dana (12h – 17h)

TERASE - Ne ostavljajte decu samu na balkonu ni pod kojim okolnostima – neki balkoni i terase su dizajnirani i opremljeni tako da decu mogu dovesti u iskušenje da se penju...Za vašu bezbednost, nemojte se naslanjati ili sedeti na ogradi terase ili balkona, ili iskušavati da se penjete ili skačete između balkona koliko god se činilo da su blizu.

LIČNA BEZBEDNOST - Dok je većina resort.ova bezbedna, nažalost kriminal postoji gde god da putujete. Kada je vaša lična bezbednost u pitanju, pametno je brinuti se i postupiti kao što bi kod kuće:
- Izbegavajte vraćanje noću sami u hotel i izbegavajte neosvetljenja područja ili plažu po mraku
- Ako niste sigurni gde treba da idete i trebaju Vam smernice, pitajte i proverite sa vašim predstavnikom ili na recepciji pre nego što krenete
- Ukoliko Vam treba vožnja do hotela, pozovite registrovane taksiste i ne prihvatajte vožnju od stranaca
- Preporučuje se korišćenje sefa za novac i lične stvari, ne nosite vrednosti sa sobom i nije sigurno ostavljati ih u koferima ili po fiokama
- Izbegavajte da nosite previše novca sa sobom (više koristite kreditne kartice gde postoji mogućnost) ili da nosite skupocen / veoma vredan nakit kada izlazite napolje...
- Ne ostavljate torbu ili prtljag bez pažnje (neopaženo)
- Držite kameru, fotoaparate i ručne torbe pored sebe, može se desiti da Vam stvari budu ukradene usled nepažnje. Kao i u svakoj zemlji, postoje džeparoši na plaži, u marketima, radnjama, prodavnicama...
- Ukoliko Vam neko preti ili budete opljačkani, (pokušajte da) pružite otpor i odbranite se
- Saslušajte svaki koristan savet ili predlog predtsavnika na destinaciji, oni se trude da pomognu i upoznaju vas što više sa destinacijom
- Ukoliko ste učestvovali u nezgodi, prijavite policiji, trebalo bi dobiti pismeni izveštaj o slučaju
- Ukoliko imate izgubljenih ili ukradenih stvari, potrebno je dobiti policijski izveštaj i izveštaj predstavnika agencije zbog osiguranja
- Izgubljene ili ukradene kreditne kartice treba odmah otkazati

U slučaju stomačnih problema – Stomačni problemi mogu biti uznemiravajući i neugodni, ali postoje neke stvari koje možete da uradite kako bi se smanjila mogućnost da do toga dođe:
- Proverite da li su svi obroci dobro skuvani i da li je voće oprano i oljušteno pre početka jela
- Ako postoji hrana koju ne jedete ni kod kuće, kao što su morski plodovi ili veoma začinjena jela, verovatno vam neće odgovarati ta hrana dok ste na letovanju, pa pazite prilikom konzumiranja takve hrane...
- Ne zaboravite da pijete dosta vode, velike vrućine mogu dovesti do dehitratacije, koristite flaširanu vodu  za piće, jer loklna voda može biti drugačijeg sastava od  vode koju pijete u svojoj zemlji, i može imati negativan uticaj
- Ukoliko imate stomačnih problema tokom letovanja, posebno deca, izbegavajte korišćenje bazena, deca neka se ne priključuju dečijim igraonicama i aktivnostima dok se u potpunosti ne oporave...
- Ako su vam potrene usluge lekara, potražite informacije kod Vašeg predstavnika, na oglasnoj tabli ili na recepciji
- Sve slučajeve bolesti prijavite vašem predstavniku.

BEZBEDNOSNE NAPOMENE :
- Zbog bezbednosti, ne koristi se više smeštaj koji je opremljen sa unutrašnjim grejačima vode na gas, ukoliko pronađete nešto slično u vašem hotelu, molim Vas da informišete našeg predstavnika
- Jaka sunčeva svetlost se može reflekovati od staklenih vrata, i da vam se učini da nema vrata zbog prozirnog stakla, stoga obratite pažnju
- Budite pažljiviji posle tuširanja ili kupanja, neklizajući otirači nisu uvek obezbeđeni
- Stepenice ili spratovi koji su popločani ili od mermera mogu postati klizavi, zbog čišćenja ili loših vremenskih uslova
- Kada ste na plaži, pogotovo kada ulazite u vodu, obratite posebnu pažnju na boju zastavice, odnosno da li je dozvoljeno kupanje ili ne
- Vodite računa i pazite gde stajete u okruženju koje vam je nepoznato, i pored naših obaveštenja, očiglednih saveta i gde postoji opasnosti od padova u prostoru
- Ukoliko postoje gasni aparati u smeštaju gde boravite, i sa kojima ne znate da rukujete, obratite se i pitajte recepcionera ili predstavnika o upustvu pre samog korišćenja.
- Preporučujemo, ukoliko se bavite sportovima na vodi ili nekim drugim sličnim aktivnostima, imate obavezno osiguranje koje pokriva sve to u potpunosti, radi vaše bezbednosti.
- Zbog mogućih posledica mučnine i povraćanja savetujemo da pre polaska na put autobusom, brodom, avionom sa sobom ponesete tablete namenje za to.


POŽARI - Pre nego što krenete na spavanje, proverite sledeće:
- Saznajte gde postoje izvori koji mogu izazvati požar u sobama
- Pročitajte u sobama uputstva šta treba raditi u slučaju da izbije požar
- Uverite se da znate metod uključivanja alarma
- Uverite se da su električni i gasni uređaji ugašeni
- Ukoliko pušite, vodite računa gde ostavljate cigarete i nemojte pušiti u krevetu
- U slučaju neočekivanog događaja, kao što je požar, nemojte preduzimati ništa što bi ugrozilo i vas i druge...

ZEMLJOTRESI - Neke turističke destinacije, kao Grčka, često su poljuljane malim zemljotresima ili podrhtavanjem tla, koji izazivaju male ili nikakve štete.  To je sasvim normalno i nije alarmantno ukoliko osetite mala podrhtavanja. Mogućnost da bude bilo kakve štete od ovakvog podrhtavanja tla dok ste na odmoru su veoma mala.Hoteli i ostale vrste objekata za odmor su generalno dobro građeni i dizajnirani.Gubici usled zemljotresa uglavnom su  prouzrokovani i pogađaju ljude koji žive u loše izgrađenim kućama i zgradama.  Međutim, povremeno veliki zemljotres može doći i treba znati šta treba raditi a šta ne za vašu bezbednost. Nekoliko sledećih saveta mogu da Vam pomognu:
Ako se nalazite u hotelu, zgradi ili nekom objektu kada se dogodi zemljotres:
- Ne izlazite napolje bez obzira koliko je alarmantno treskanje. Moze se dogoditi da naletite na pljusak kamenja i stakla koji padaju sa gornjih delova zgrade. Takođe, teško je trčati dok traje zemljotres, možete pasti i povrediti se
- Sklonite se od stakla, prozora, spoljašnjih vrata i spoljnjih zidova i svega što bi moglo da padne, rasvete ili nameštaja, kao što su garderoberi
- Ukoliko ima teških komada nameštaja u prostoriji, kao što je veliki sto, sklonite se ispod njega. To će vas štititi od pada ruševina. Možda ćete morati da se držite za njega u slučaju da počne prebacivanje okolo
- Ukoliko nema stola blizu vas, prekrijte lice i glavu rukama i čučnite u ćošak sobe. Ako se plafon ruši, padaće u sredinu, daleko od zidova sobe
- Druga mogućnost su ulazna vrata, koja su deo nosećeg zida tako da se mogu koristiti kao zaklon. Ulazna vrata su dosta stabilna. Istraživanja su pokazala da nekada ulazna vrata ostaju nepomerena i kada se kuća sruši
- Čuvati se objekata kada padaju, teški predmeti kao što je TV ili garderober mogu pasti ili biti razbacani po sobi
- Ostati unutra dok potresi ne prestanu. Istraživanja pokazuju da se većina povreda dešava kada ljudi unutar zgrada hoće da se premeste na drugo mesto unutar zgrade ili pokušaju da napuste taj prostor dok potresi traju
- Dešava se da električni kablovi ispadnu ili automatski vodeni tuševi ili požarni alarmi se mogu uključiti
- Ne koristite liftove
Ako se nalazite na otvorenom prostoru dok zemljotres traje
- Ne pokušavajte da trčite ako ste napolju. Verovatno ćete naleteti na odrone kamenja, ruševine i staklo koje pada sa zgrada. Takođe je veoma teško trčati dok zemljotres traje, možete pasti i povrediti se
- Sklonite se od zgrada, uličnih svetiljki i komunalnih žica. Izaberite što otvoreniji prostor. Pokreti tla tokom zemljotresa su direktan uzročnik povreda ili pogibije. Najveći uzročnik nesreća usled zemljotresa je od pucanja zidova, pucanja stakla i padanja predmeta
- Sklonite se od strme padine, možda postoji opasnost od odronjavanja stena ili klizišta
Ako se nalazite u automobilu dok zemljotres traje
- Zaustaviti se što je moguće pre na bezbednom mestu i ostanite unutar vozila. Izbegavajte da stanete blizu ili pored zgrada, drveća, ispod nadvožnjaka, ili na ili ispod mosta ili ispod komunalnih zica
- Postupiti pažljivo kada zemljotres prestane. Izbegavajte puteve, mostove ili rampe ili strme ravni, možda su oštećeni tokom zemljotresa

CUNAMI -  Nekoliko zemljotresa može izazvati cunami, nekoliko cunamija dovoljno veliko da budu veoma razorni. Kada se desi veliki cunami, veoma opasan i razoran, često opasniji od zemljotresa, veoma je bitno biti pripremljen, odnosno znati kako reagovati u takvim situacijama. Zemljotres može biti praćen cunamijem, koji osetite, ali može biti daleko od obale, mnogo dalje nego što osetite zemljotres. Poslušajte savete vlasti i odgovornih za bezbednost. Budite što dalje od plaže i mora. Uputite se ka višem spratu što je pre moguće. Ukoliko posle zemljotresa usledi cunami, obično stiže u roku od 30 minuta, dok u izuzetnim slučajevima, dolazi posle sat vremena. Posle toga, opasnost je prošla. Ukoliko nema uzvišenja, sigurnije je biti na višem spratu zgrade. Ako more brzo nestaje kao da plima nadolazi, sklonite se od obale. Ovo je nepogrešiv znak da je veliki cunami na putu. Nemojte ići i istraživati, krenite ka uzvišenju. Imate otprilike nekih 20-ak minuta pre nego što cunami stigne. Dobićete ovo upozorenje na cunami oko pola sata ranije.  Ukoliko vidite talas daleko veći od talasa koji se približavaju, nekada i sa čudnim zvukom, sklonite  se sa tog prostora što brže možete, što je znak da se cunami približava. Ako je zemljotres bio daleko, i more nije uzmaklo, to će biti prvi znak koji videte. Ne zamišljajte da će se talas zaustaviti na plaži, on će nastaviti da se kreće i zadržati do nekog dela na kopnu. Potrebno je ići što više i što je brže moguće.