Bugarska je država čija je teritorija smeštena u region koji je i geografski i istorijski izuzetno interesantan. Na relativno malom prostoru smenjuje se toliko različitih pejzaža, prirodnih lepota, klimatskih uslova...u kombinaciji sa kulturnim ostacima bogate prošlosti, da svakako nije čudno što danas ova zemlja predstavlja vrlo poželjnu i perspektivnu turističku destinaciju.
Preko 9 miliona turista godišnje, uglavnom iz Evrope, poseti neku od mnogobrojnih atrakcija u Bugarskoj. Prirodna uslovljenost daje najbolji rezultat – Bugarska je zbir destinacija koje su posećene gotovo tokom cele godine.

Naravno, prvenstveno su posećene primorske destinacije rasute na oko 370 km obale Crnog mora, od kojih su neke poslednjih decenija izrasle u moćne gradove-hotele, kao što su Sunčev breg, Sozopol, Nesebar, Primorsko. I može se reći da je zapravo sve ostalo u senci ovakvog doživljaja - jer upravo je dodir sa bogatom tradicijom, gostoprimstvom, uživanjem u ukusima i mirisima, bojama predela, zemlje i neba, čistog vazduha...ono za čime se svesno ili nesvesno traga na putovanjima bez obzira koliko ona trajala ili kakav je bio prvobitni cilj ili izgovor za dolazak.

Osnovne informacije

Kraći naziv: Bugarska
Zvanični naziv: Republika Bugarska
Površina: 110.879 kvadratnih kilometara
Broj stanovnika:7.600.000
Glavni grad:Sofija
Veći gradovi: Plovdiv, Varna, Burgas
Internet domen:.bg
Pozivni broj:+359
Vožnja:desnom stranom
Vremenska zona:UTC+2 i UTC+3
Novčana jedinica:Lev (BGN), 1 EUR = 1.95 Lev
Struja:220V, evropski standard
Nacionalni sastav: Bugari 83,9%, Turci 9,4%, Romi 4,7%, ostali 2%, uključujući Makedonce, Jermene, Tatare, Kirgizine (od popisa 2001. godine)
Jezici: bugarski, turski, romski i drugi.
Verski sastav: bugarski pravoslavci 84%, muslimani 12%, jevreji 1%, katolici, protestanti, gregorijanski jermeni


10 stvari koje obavezno treba da znate pre nego što krenete u Bugarsku

 1. Proverite da li imate važeći pasoš, koji važi najmanje 3 meseca posle planiranog datuma napuštanja  zemlje. Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
 2. Preporučujemo da sva dokumenta fotokopirate i kopiju čuvate odvojeno od originalnih dokumenata,  za slučaj krađe ili gubitka dokumenta.
 3. Vremenska zona u Bugarskoj – UCT +2, odnosno plus jedan sat u odnosu na Srbiju (npr. kada je 19:00 u Srbiji, u Bugarskoj je 20:00)
 4. Što se tiče vozačke dozvole, u Bugarskoj možete voziti sa vozačkom dozvolom Republike Srbije, bez posedovanja međunarodne vozačke dozvole. Ukoliko put Bugarske krećete tuđim vozilom, potrebno je da izvadite žuti karton, odnosno dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, koja služi kao dokaz da vozač može da upravlja tuđim vozilom u inostranstvu, na osnovu ovlašćenja koje mu je dao vlasnik vozila. Zeleni karton nije potreban.Ipak, savetujemo da se o ovome savetujete sa AMSS
 5. Kada je reč o saobraćajnim propisima u Bugarskoj, dobro je znati da je dozvoljena brzina u naselju 50km/h, na regionalnim putevima 90km/h, a na auto-putu 130-140km/h. Dnevna svetla su obavezna u periodu od 1. novembra do 1. marta.  Obavezno je posedovanje protivpožarnog aparata u automobilu.
 6. Kazne za saobraćajne prekršaje u Bugarskoj:
  -vožnja u alkoholisanom stanju (preko 0,5 promila) – od 100 do 500 EUR
  - prekoračenje brzine – od 10 do 125 EUR
  - nevezivanje sigurnosnog pojasa – 25 EUR
  - korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez posebnog uređaja – 25 EUR
  - prolazak kroz crveno svetlo – 25 EUR
 7. Raspitajte se o cenama roaming usluge kod Vašeg operatera. U zavisnosti od toga koji Vas bugarski operater preuzima, različite su i cene usluge
 8. Plaćanje u Bugarskoj– zvanična valuta  je bugarski lev (BGN). U Bugarskoj možete koristiti i većinu platnih kartica koje izdaju banke u Srbiji, ali vam pre putovanja savetujemo da u proverite u vašoj banci da li je kartica važeća u inostranstvu, da li je potrebno da se kartica aktivira za korišćenje u inostranstvu i da li postoji dnevni/mesečni limit potrošnje i koliko iznosi. Ispod možete pogledati i trentuni kurs bugarskog leva u odnosu na dinar i druge značajne valute (ažurira se dnevno)
 9. Sporazumevanje– zvanični jezik je bugarski, a možete se sporazumevati na engleskom, a vrlo često se, možete sporazumeti i na srpskom jeziku.
 10. Kao i u ostalim zemljama, Bugari cene kada strani turisti znaju neku od njihovih reči/izraza, pa vam mi donosimo spisak nekih bugarskih reči sa izgovorom:

Dobro jutro

Добро утро

DOBRO UTRO

Dobar dan

Добър ден

DOBAR DEN

Dobro veče

Добър вечер

DOBAR VEČER

Hvala

Благодаря

BLAGODARJA

Koliko košta?

Колко струва?

KOLKO STRUVA?

Automobil

Kола

KOLA

Doviđenja

Довиждане

DOVIŽDANE

Molim vas

Моля

MOLJA

Račun

Сметка

SMETKA