SLOVENIJA

Slovenija je jedina Evropska zemlja koja je istovremeno alpska, mediteranska i panonska. Promene pejzaža su konstantno iznenađujuće. Za vrlo kratko vreme promenićete prizore od visokih planina do morskih uvala. Ova zemlja leži u srcu Evrope, gde Alpi sreću Mediteransko more, i gde Panonska nizija sreće Kraška polja. Mala zelena zemlja od samo 20 000 km2 dom je iskrenim, gostoljubivim i marljivim ljudima. Ima izvrstan broj vrhunskih sportista i veliko bogatstvo kulturne aktivnosti. U Sloveniji nije teško odrediti vrednost dobara i usluga jer su sve cene izražene u jednoj od najvećih svetskih valuta evro.
Slovenija je među biološki najraznovrsnijim zemljama sveta. Iako zauzima 0.004% površine zemlje na njoj se nalazi više od 1% živih bića. Slovenija je treća najšumovitija Evropska zemlja sa više od 60% teritorije koju pokriva 1.200.000 drveća. Trećina slovenačke teritorije je zaštićena zakonom.
Geografska i klimatska raznolikost Slovenije donosi mogućnost da istog dana skupljate jesenje voće ujutru, kupate se u Jadranu popodne i već uveče odete na skijanje. Prepoznatljiva je i po čuvenoj ergeli Lipica u kojoj su odgajani konji iz čuvene sorte Lipicanera još od 1580 godine. Slovenački Karst plato jedan je od najinteresantnijih prirodnij fenomena na kome su naučnici izučavali kraški reljef-pećine, doline i ponore. 7000Km duge su planinske pešačke rute u Sloveniji. 216Km2 slovenačke teritorije pokriveno je vinogradima.
Populacija Slovenije iznosi oko 2 miliona od kojih veliku većinu čine Slovenci dok su zastupljeni i Italijani i Mađari. Većina ljudi živi u gradovima i varošicama dok značajan broj ostaje i na selu. Slovenci su prepoznati kao marljiva, vredna nacija, i to je razlog što je Slovenija najbogatija nova članica EU. Glavni grad Slovenije je Ljubljana.