KIPAR

Kipar je trece po cvelicini ostrvo mediterana posle Sicilije i Sardinije sa povrsinom od 9250 kv. km. Nalazi se u severoistocnom delu sredozemnog mora, 300 km severno od Egipta, 90 km zapadno od Sirije i 60 km juzno od Turske. 360 km severozapadno nalaze se grcka ostrva Rodos i Karpatos.
Ova zemlja ima 2 planinska lanca: Pentadaktilos i Trodos. Obala kipra je stenovita na severu, a sa dugim pescanim plazama na jugu. Uz severnu obalu nalazi se ravnica prekrivena maslinjacima u cijoj pozadini se nalazi stepa i uski krecnjacki planinski lanac Pentadaktilos koji se uzdize do visine od 1042m. Na jugu, planinski masiv Trodos prekriven je borovinom , hrastom, cedrom, cempresom i udize se do vrha Olimpos-a od 1953m iznad nivoa mora. Izmedju dva lanca je plodna ravnica Mesaorija. Kipar je skoro ceo okruzen dolinama gde je tlo plodno za poljoprivredu. Na ostrvu nema reka, samo kanali kojima voda potece nakon jakih kisa.
Republika Kipar ima 952100 stanovnika od kojih su 681000 grci, 90100 turci i 181000 strani drzavljani rezidenti kipra. Grcka zajednica prisutna je na ostrvu jos od druge polovine II milenijuma pre Hrista. Njihov jezik je grcki i vecinom pripadaju grckoj pravoslavnoj crkvi na kipru. Turska zajednica govori turskim jezikom i clanovi su muslimanske sunitske zajednice.
Jezgro turske kiparske zajednice su vojnici otomanskog carstva koji su osvojili ostrvo 1571 godine i imigrirali iz turske. Postepeno, ostrvo je evoluiralo u demografski mozaik grckih i turskih sela, kao i mnogih mesanih zajednica. Simbioza moze biti vidjena kroz ucestvovanje obe grupe u komercijalnim i religijskim vasarima ili dogadjajima, hodocasce u hramove druge zajednice, i kroz povremene mada retke slucajeve mesanih brakova.
Kipar ima mediteransku klimu: topla suva leta od juna do septembra i blage vlazne zime od novembra do marta. Zimu i leto prekidaju jesen i prolece u oktobro odn. Aprilu i maju koji donose brze vremenske promene. Sunca ima na pretek tokom cele godine a posebno od aprila do septembra kada dnevni prosek prevazilazi 11 sati. Na celom ostrvu vetrovi su blagi ili umereni. Oluje i jake padavine su retke. Sneg retko pada u nizim predelima dok je cest tokom zime na visinama od preko 1000 m na Trodosu.