Kefalonija


Ostrvo bujnog zelenila, predivnih plaža i kristalno čiste vode zelenkasto-plave boje.

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog arhipelaga sa površinom od 780km2. Veruje se da je ime dobilo na osnovu samog izgleda, ostrvo s glavom, ali i da je nazvano po mitskom, atičkom heroju Kefalosu. Nalazi se južno od Lefkade i Itake i severno od Zakintosa. Ostrvo je pretežno planinsko na zapadnoj strani sa obalama koje se strmo spuštaju u vodu i sa prelepim peščanim plažama na istočnoj strani sa postepenim ulaskom u vodu. Sastav stena je krečnjacki pa je erozija u tlu napravila brojne pećine i pukotine. Obala je prepuna zaliva i rtova. Na Kefaloniji postoji jedinstven fenomen otvorenih pećina koje su ispunjene vodom. Kefalonija je poznata po svojim egzotičnim plažama, koje se većinom nalaze na njenoj istočnoj obali, a samo neke od njih su Myrtos, Antisamos, Lourdas, Skala. Tu su još i Ksi, Vatsa, Vrahinari.

Naš predlog izleta:

  • Krstarenje istočnom obalom Kefalonije,
  • Ostrvska tura autobusom,
  • Krstarenje Itakom,
  • Zakintos – krstarenje,
  • Argostoli noću

Zašto Kefalonija?

  • jer se ovde pije domaće vino i jedu domaći specijaliteti kao što je pita s mesom,
  • jer se kafa služi sa mramornom tortom,
  • jer ima mnogo prirodnih fenomena kao što su otvorene pećine ispunjene vodom,
  • jer treba videti manastir Svetog Gerasima, čudotvorca i zaštitnika Kefalonije,
  • jer na obroncima planine Ainos možete sresti divlje konje koji su navodno potomci omiljenog konja Aleksandra Velikog sa kojim je osvojio pola sveta.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 25 30 32 32 27
Temperatura mora 19 22 24 25 23

ARGOSTOLI
Najveće i najvažnije mesto na ostrvu Kefalonija i njegov glavni grad je Argostoli. Smešten na zapodnoj obali, Argostoli je izgrađen amfiteatralno. Glavni je grad Kefalonije još od 1757. godine. Može se reći da je Argostoli jedan od najlepsih provincijskih gradova u Grckoj, sa svojim karakterističnom atmosferom, okružen zelenilom i širokim ulicama. Pre katastrofalnog zemljotresa 12.08.1953. grad je imao lepo uredjene fasade u starom lokalnom stilu, koga su krasile elegantne linije i dobar ukus koji je nasleđen tokom dugogodišnje okupacije Venecijanaca. Posle zemljotresa, uz pomoc donacije lokalnog stanovništva, sagrađene su nove zgrade koje su zadržale stari prepoznatljiv stil. U gradu živi 80.000 stanovnika kojima je glavno zanimanje turizam i poljoprivreda.

SKALA
Nekadašnje ribarsko mesto sa burnom tradicijom i kulturom, jedno je od najlepših mesta na Kefaloniji. Odlikuje se prelepim peščanim plažama, bujnom mediteranskom vegetacijom i četinarima koji pružaju potrebnu hladovinu i posebnu svežinu vazduha. Long Beаch se nаlаzi odmаh iznаd nаseljа okružen predivnim borovim šumama i stenаma. Skala je dostа rаzvijeno odmaralište na ostrvu Kefalonija, ispunjena je sа turističkim objektimа i ovde takođe možete uživati u sportovima na vodi. Poznаto je da Skala leti nudi obilje modernih i urbanih sаdržаjа, koji su uglаvnom skoncentrisani u glаvnoj ulici ovog lepog selа. U blizini je stаro selo sа znаčаjnom аrhitekturom i vodenicаma.

LASI
Lasi je turistički deo ostrva najbliži Argostoliju, udaljen od njegovog centra svega 3 km. Obala je pretežno prekrivena malim uvalama sa peščanim plažama. U Lasiju je veliki izbor restorana i taverni, barova i pabova. Osim Lasija tu su još dve plaže Makri Jalos i Plati Jalos. Ove plaže odvojene su stenom kojom ide betonska staza i koja vam omogućava da za par minuta pređete sa jedne na drugu. Nalazi se praktično na istom rtu, samo je sa druge strane u odnosu na Argostoli, okrenut ka zalivu koji razdvaja ostrvo na zapadni i istočni deo.