Krit


Najveće ostrvo u Grčkoj.

Sa površinom od 8.261 km2 ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike. Zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko. Maksimalna širina ostrva je 60 km a maksimalna dužina je 260 km. Obala je vrlo razuđena sa dosta zaliva, poluostrva, rtova i uvala, i dužine od 1046 km. Na ostrvu ima oko 500.000 stanovnika koji uglavnom žive u gradovima. Bogata arheološka nalazišta, manastiri i stari gradovi samo nadopunjuju lepote razuđene obale, peščane plaže i mirne uvale. Tu je i kanjon Samarije 20-ak km dugačka dolina reke Taraijos smeštena u Belim planinama na zapadu čuvenog ostrva Krit. Grčka tradicija i mentalitet nisu podlegli burnoj prošlosti, nadiranju raznih osvajača i civilizacija te je Krit i danas ostao autentično Helensko ostrvo. Krit je podeljen na četiri regije: Hanja, Retimno, Heraklion i Lasiti.

Naš predlog izleta:

  • Kritska noć – Anapolis,
  • Elafonisi plaža,
  • Gramvusa ostrvo – Balos plaža,
  • Knosos – Heraklion,
  • Samaria kanjon,
  • Spinalonga,
  • Aqua park

Zašto Krit?

  • jer možete posetiti ostatke palate Knosos i mesto nastanka pve evropske civilizacije,
  • jer možete uživati u modernim turističkim centrima i gradovima, u tradicionalnim planinskim selima i slikovitim primorskim gradovima,
  • jer ćete biti fascinirani bogatim plantažama pomorandži, limuna i maslina,
  • jer ćete biti očarani planinsim i stenovitim pejzažom i zadivljujuće lepim plažama,
  • jer možete obići ostrvo Spinalonga – nekada utočište obolelih od Lepre, a danas najpopularniji arheološki lokalitet.

Prosečna temperatura u °C MAJ JUN JUL AVG SEP
Dnevna temperatura 24 28 30 29 27
Temperatura mora 19 22 25 25 24

HANJA
Mesto jasmina koje nosi epitet najlepšeg grada na Kritu. Danas je drugi po veličini na ostrvu a najveći u zapadnom delu sa oko 60 000 stanovnika. U Hanji se nalazi i aerodrom “Ioannis Daskalogiannis”. Hanja je vrlo živopisan grad, sa brojnim uskim uličicama raznobojnih fasada, pregršt radnji i suvenirnica, kafea i taverni sa ukusnim kritskim specijalitetima. Ovaj deo grada jedinstvene atmosfere koja podseća na italijanske gradove Firencu ili Veneciju, je pod zaštitom kao istorijski spomenik od posebnog začaja. Do atraktivnih plaža na zapadu Krita može se stići veoma dobrim putevima pa su tako vredne pomena sledeće plaže: Šejtan Limania plaža (20 km), gradić Kisamos odakle polazi brod do čuvene Balos lagune (38 kilometara), Falasarna plaža tirkiznog mora i belog peska (50 km), Elafonisi plaža kao najatraktivnija tačka (67 km). Najatraktivnija letovališta koja se pružaju od Hanje u pravcu zapada su: Agija Apostoli, Kalamaki, Kato Stalos, Platanjas, Agia Marina, Maleme i Kolimbari. Ukoliko se krene u pravcu Retimna, od prilike na pola puta nailazi se na mesto Georgiopolis sa peščanom plažom i ponudom luksuznih hotela.

RETIMNO
Treći grad po veličini na ostrvu i ima oko 35.000 stanovnika. Od aerodroma Heraklion je udaljen 78 km i nešto malo manje od aerodroma Hanja. Odlikuje ga kristalno čisto more, i duge lepe plaže, finog stinog peska. Peščana plaža i šetalište uz obalu koje vodi od centra grada, proteže se u dužini od dva kilometra. Divno šetalište sa palmama topla i plitka voda čine ovaj grad pogodnim za odmor kako za porodice sa decom tako i za parove. U predgrađu Retimna nalaze se još tri manja turistička mesta sa lepim peščanim plažama: Misira, Pervolia i Platanias.

HERAKLION
Heraklion je sa 150.000 stanovnika po veličini četrvti grad u Grčkoj, a od 1971. je glavni grad Krita i njegov administrativni centar. Jedan je od najlepših gradova Mediterana koji datira od pre više od 5000 godina. Heraklion ima međunarodni aerodrom koji nosi ime po čuvenom Krićaninu – piscu Nikosu Kazancakisu, a u blizini se nalazi i čuveno arheološko nalazište Knosos. Sam grad predstavlja miks svih kultura i naroda koji su osvajali kritsko ostrvo.

HERSONISOS
Nalazi se između glavnog grada Herakliona i poznatog letovališta na istoku Agios Nikolaosa. Nekada malo ribarsko naselje danas je jedno od najvećih i najdinamičnihih turističkih letovališta Krita. Nalazi se na severnoj obali ostrva i samo je 25 km udaljeno od aerodroma i glavnog grada Herakliona. Hersonisos je poznat po bogatom noćnom životu koji je najživlji u delu nadomak luke, gde su se smestili brojni barovi koji pružaju zabavu do kasno u noć. Za ljubitelje romantičnih šetnji, tu je šetalište uz obalu koje nudi veliki broj restorana i kafića sa nezaboravnim pogledom na kritsko more. Na samom kraju letovališta, nalazi se vodeni park Star Beach. U Hersonisosu se nalaze najveće diskoteke na Kritu, tako da je ovo mesto pogodno za mlade i za sve one koje žele noćni provod. U samom gradu nalaze dve peščane plaže istočno i zapadno od luke. Treba pomenuti i mesta Stalida i Malia sa peščanim plažama koje se nadovezuju na Hersonisos.

AGIOS NIKOLAOS
Agios Nikolaos je kosmopolitsko turističko mesto, koji svake godine posećuje hiljade turista. Mesto je poznato po jedinstveno lepom jezeru Voulismeni ili kako ga još zovu „jezero bez dna“ u kom su se po legendi kupali Atina i Artemis. Jezero je sa morem povezano uskim kanalom. Oko Jezera je izgrađen centar grada, koji nastavlja da impresionira posetioce. Agios Nikolaos se nalazi na najvećem prirodnom zalivu na Kritu, Mirabelo ili Merabelo zalivu, poznatom po predivnom pogledu na more iz grada. U njemu živi oko 10.000 stanovnika i nalazi se na oko 65 km istočno od Herakliona. Verovatno je najživopisnije mesto na Kritu koje odiše šarmom i kosmopolitskom atmosferom, a u kom je sve podređeno turistima. Ovaj gradić koji „živi“ tokom cele godine, smešten je na istočnoj strani ostrva, u regiji Lasiti.