Nalazite se ovde:

SIROS

Destinacija
SIROS

Siros je jedno od većih i glavno ostrva Kiklada.  Ujedno je i  glavni administrativni centar ove grupacije ostrva jer je najnaprednije i najnaseljenije. Udaljeno oko 150 km jugoistočno od Atine,  izduženo u pravcu sever-jug blizu 20 km, a najveće širine 10 km.  Klima u Ermoupoliju je sredozemna sa dugim i toplim letima i blagim i ne toliko kišovitim zimama.  Filmovi o Sirosu:

Belive in Siros

Siros in Spring

Siros

Siros bike race

One day on Siros

Aranžman

Siros je jedno od većih i glavno ostrva Kiklada.  Ujedno je i  glavni administrativni centar ove grupacije ostrva jer je najnaprednije i najnaseljenije. Udaljeno oko 150 km jugoistočno od Atine,  izduženo u pravcu sever-jug blizu 20 km, a najveće širine 10 km.  Klima u Ermoupoliju je sredozemna sa dugim i toplim letima i blagim i ne toliko kišovitim zimama.
 Ostrvo je planinsko u većem delu. Najnaseljenija je istočna obala, bliža susednim ostrvima i zatvorena u manji zaliv, kao prirodnu luku. Tu se smestio i grad Ermoupolis koji je glavno gradsko naselje Kiklada.Glavno stanovništvo Sirosa su Grci. Zanimljivost je da je stanovništvo podeljeno na katoličku i pravoslavnu polovinu, sa tim što su pravoslavni uglavnom doseljenici sa okolnih ostrva, doseljeni tokom protekla 2 veka. Dominira gradsko stanovništvo i to je naglašenije u odnosu na druga ostrva, u Ermoupolis-i živi čak 80% stanovništva ostrva. Ostrvska poljoprivreda oslanja se najviše na uzgajanje maslina a poznato je  i po gajenju voća, vinove loze, ribarenju. U novije vreme počeo se razvijati turizam, potpomognut izgradnjom novog aerodroma, a samo ostrvo je postalo značajnije kao mesto gde se ukrštaju putevi turista ka okolnim ostrvima, koja su znatno mirnija i očuvanija.
Siros se nalazi u relativnoj blizini atinske luke Pirej, tako da se do ostrva stuže za oko 4 sata vožnje trajektom.

ZNAMENITOSTI
Kako su na ostrvu zastupljeni katolici i pravoslavci , ostrvo Siros ima veliki broj crkava. Tu je interesantno posetiti i arheološki muzej u Ermoupolisu, Ano Siros autentično selo koje je kao muzej na otvorenom sa uskim ulicama , belim kucama povezanim stepenicama i sa velikim brojem taverni koje nude uživo grčku muziku i kuhinju.
 Miaouli trg u Ermoupolisu je čuven je po visokim palmama, malim kafićima i restoranima, a tu se nalazi i gradska skupština, sagrađena davne 1898. godine. Ovo je jedan od nalepših objekata na ostrvu.PLAŽE

Ostrvo Siros ima veliki broj popularnih plaža i skrovitih uvala. Galissas, Finikas, Posidonia i Azolimnos su neke od najposećenijih plaža, sa dosta turističkih objekata, ribljih taverni i barova na plaži. Na ostrvu postoje i manja, ne toliko posećena mesta kao što su Kini ili Vari, koja su tradicionalno orijentisana za porodično letovanje.Južna strana ostrva za turiste je dosta popularnija tokom leta, dok severna ima mnoge skrivene uvale i zanimljiva mesta. Ovde ima i nekoliko tradicionalnih sela sa prekrasnom priridom i divnim pejzažima.