Nalazite se ovde:

TASOS

Destinacija
TASOS

Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog mora.   Dobilo je ime po unuku kralja Aginora koji je baš ovde odlučio da živi zbog jedinstvenog spoja lepote ostrva, mora I šume. Nazvano je „plutajuća šuma“. Udaljeno je od Beograda oko 850 km, a od Kavale oko 30 km. Trajektna veza od luke Keramoti saobraća u proseku na svakih pola sata , a vožnja do Tasosa traje oko 45 minuta.

Aranžman

REPORTAZU TRAVEL MAGAZINA O OSTRVU TASOS MOŽETE POGLEDATI OVDE.

Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog mora.Dobilo je ime po unuku kralja Aginora koji je baš ovde odlučio da živi zbog jedinstvenog spoja lepote ostrva, mora I šume. Nazvano je „plutajuća šuma“. Udaljeno je od Beograda oko 850 km, a od Kavale oko 30 km. Trajektna veza od luke Keramoti saobraća u proseku na svakih pola sata , a vožnja do Tasosa traje oko 45 minuta. Ostrvo je površine 385m 2, dužina obale je 118 km, broji oko 16.000 stanovnika , celo ostrvo možete obići autom za skoro dva časa vožnje. Tasos je brdovito ostrvo pokriveno četinarskom šumom. Zapadna i istočna obala su pretežno stenovite, a nasevernoj i južnoj se nižu peščane plaže, od kojih mnoge imaju ekološku Plavu zastavu.

Grad Tasos (Limenas) luka i glavni grad, leži na severnoj obali ostrva, povezan je trajektnom linijom sa mestom Keramoti,a hidrogliserom sa lukom Kavala. Ime Tasos,nosi iz antičkog doba, naziv Limenas je dobio u 19. veku, kada je obnovljen. U novoj istoriji ostrva, ovaj u antici bogat grad je mnogo puta razaran i ostajao je bez stanovnika. Danas sam grad ima 3.500 stalnih stanovnika, brojne hotele, prodavnice, taverna okružen je brdima pokrivenim borovom šumom i maslinjacima.
Limenarija je drugi po veličini grad, nalazi se na oko sat vremena vožnje od glavnog grada Tasosa (40 km), predstavlja spoj malog primorskog mesta sa svim urbanim sadržajima neophodnim modernim gostima: bankama, apotekama, kafeima, restoranima, brojnim prodavnicama I suvenirnicama, I naravno lepim pešćanim ili šljunkovitim plažama. U blizini mesta na zapadnoj strani se nalazi plaža duga 2 km, i poznata plaža Tripiti. Sa istočne strane mesta je plaža Metalija i dalje šetnjom na 2 km možete stići do mesta Pefkari sa lepom peščanom plažom.
Potos je mesto na južnoj obali ostrva,udaljeno 3 km od grada Limenarija, 43 km od grada Tasosa i 28 km odluke Skala Prinos. More južno od Tasosa je malo dublje nego na severnojstrani ostrva i bogato je ribom, a Potos je nekad bio ribarsko selo. U poslednjih nekoliko decenija mesto serazvilo u moderno letovalište. Stari deo Potosa ima uske ulice zatvorene za saobraćaj.
Skala Prinos:Na severozapadnoj obali ostrva, oko 20km od grada Tasosa, nalazi se ovo turističko mesto i luka odakle kreću hidrogliseri ka luci Kavala, na severoistočnoj obali Grčke. Zbog izuzetnih plaža i guste borove šume, ovde je sagrađeno dvadesetak hotela. Mesto ima šetalište uz obalu i mnogo taverni i restorana.
Golden Beach
Od Skala Potamije, put pored plaže vodi do čuvene "Zlatne obale", predivnog zaliva sa kristalno čistom vodom. Plaža je duga oko kilometar i prekrivena je najfinijim peskom. Ukoliko ste ljubitelji peščane plaže i atraktivnih vodenih sportova, Golden Beach je pravo mesto za Vas. Golden beach je udaljen 12 km od glavnog grada I luke Tassoa,Limenasa.
Uz samu obalu nalaze se taverne i restorani sa veoma ukusnim morskim specijalitetima, čuvenim na celom ostrvu te je stoga poseta ovom malom mestu veoma popularna u večernjim satima.

Putni pravac – TASOS
 
• Po ulasku u Grčku pratiti znak THESSALONIKI, skretanje desno.
• Popeti se na nadvožnjak, pa pratiti put pravo.
• Prvi znak je SOLUN 19 km.
• Sledeći znak je SOLUN 12 km.
• Na petom semaforu skrenuti levo, za KAVALU.
• Ići samo pravo.
• Kada se prođe pored Kavale (velikog grada sa desne strane – nakon oko
dva sata vožnje od Soluna) ostaje još 20–ak minuta vožnje do luke
KERAMOTI .
• Usput se mogu uočiti i putokazi za aerodrome i luku Keramoti (sa
skretanjem desno ).
• Kod semafora skrenuti ponovo desno, a zatim levo.
• Ostajete 19 km od Keramotija.
• Ulazak u luku (brodovi idu često, na svakih 30-ak minuta). Vožnja brodom
traje 45 min, cena karte je oko 3 eur po osobi i oko 20 eura za auto.
• Prvi grad u koji brod pristaje je LIMENAS - Tasos.
• LIMENARIJA se nalazi na jugu, oko pola sata vožnje od Limenasa.
• U povratku – pratiti putokaze za SOLUN.
• Od Evzonija do Keramotija ima oko 4 sata vožnje.
• Od Soluna do Kavale u odlasku ne postoje benzinske pumpe i restorani u
dužini od 4h vožnje. U povratku postoji samo jedna.
 
Grčko vreme je +1 u odnosu na naše.
 
Cene trajekta za Tasos
Trajekti koji povezuju Tasos kreću iz Kavale i Keramotija. Prvim se putuje sat vremena, a drugim pola sata. Feriboti od Kavale do mesta Skala Prinou na Tasosu kreću na svaka dva sata, karta je 3.30 € po osobi, za automobil 16 €, a vožnja traje 1h i 15 min. Direktni feriboti saobraćaju i od mesta Keramoti, 46 km južno od Kavale (2 €, 40 minuta vožnje), ali do luke Limenas. Ova opcija je zgodnija za one koji dolaze avionom, jer je aerodrom blizu Keramotija. Taksi od aerodroma do Keramotija košta 10 €, a vožnja traje 15 minuta.
Ako ne prevozite auto, udobnija, mada i nešto skuplja varijanta, je hidrofil. Vožnja Kavala - Skala Prinou/Limenas traje 40 minuta, a karta je od 7.50/10 €. (cene su informativne, može doći do promene)

Noćni život na Tasosu
Noćni život na Tasosu je vrlo raznovrstan. To je zbog toga što na ovo lepo ostrvo dolaze i Grci i stranci. U Limenasu ima puno taverni sa tradicionalnim provodom i autentičnom grčkom kuhinjom. Postoje i barovi u kojima se održavaju svirke do kasno u noć.
Za one koji vole da svaki trenutak svog odmora iskoriste na najbolji mogući način predlažemo lake večere ili osvežavajuće koktele u modernim barovima na plaži. U većini gradova na Tasosu postoje barovi u kojima se svira buzuki muzika.
Na Tasosu je popularna i tzv. rembatika. To je grčka verzija bluza, nastala u revolucionalrnim trenucima savremene grčke istorije. Tasos je idealno mesto i za one koji vole romantiku, jer pored fantastične prirode ima i lokale sa vrlo poetskim ambijentom.
Preporuke:
- Boomering Bar Potos: Odmah pored plaže. Preko dana nudi hladno pivo i osvežavajuće koktele, a uveče pravu atmosferu za zabavu. Pored njega se nalazi taverna Irene u koju turisti mogu navratiti ukoliko ih skoli glad usred provoda
- Cafe Dolfin: Drži ga jedan britanski par. Služe engleski doručak svako jutro, a preko dana imaju odlična laka jela.
- Gliferoni: Ovo je mirna taverna na plaži Pahis (ili Rahoni). Služi se tradicionalna grčka hrana, osoblje je ljubazno, a ambijent savršen jer gleda na jednu od najlepših plaža na ostrvu.
- Naysika: Ovo je divni bar u Potosu. Ima odlične koktele i divne domaćine. Može se upoznati zanimljivo društvo. Takođe se može birati muzika po želji.
- Zorbas Live: Služi se odlična hrana. Imaju muziku uživo, a ples i pesma traju do kasno.
- Fillipi: Divan restoran sa tradicionalnom hranom, ali po želji može da ima i elemente engleske ili neke druge poznate svetske kuhinje.
- Selinos Taverna: Nalazi se pored starih ruševina, na vrlo romantičnom mestu. Odlična tradicionalna jela prati tiha buzuki muzika u pozadini.
- Vigli: Par kilometara južno od glavnog grada. Leži na zlatastoj plaži koju ograničava kristalno plavo more. Igraju se grčki plesovi, a organizuju se i tematske večeri. Vrlo romantično mesto sa dobrom hranom.
- Simi: Nalazi se u staroj luci u glavnom gradu. Specijalizovani su za jela od morskih plodova i ribe. Često se mora čekati za sto zbog gužve, ali se čekanje uvek isplati.
- The Island Cafe: Na plaži u Limenasu. Ovaj kafe bar je posebno popularan i posećen predveče. Kada atmosfera dostigne vrhunac, igra se na plaži.
- XXL Club: Za ljubitelje žurki i igranja idealno mesto.
- Rock Cave Bar: Fantastično mesto za ljubitelje rok muzike i rok kulture uopšte. Dobra prilika i da se upoznaju ljudi istih interesovanja i ukusa.

Plaže na Tasosu
Plaže na Tasosu su predivne, uglavnom prekrivene peskom. Voda je čista. Ima plaža za različite ukuse. Severno od grada Limenarija se nalazi plaža Tripiti. Prekrivena je belim peskom, a glavna atrakcija na njoj je prirodna kada koju sa otvorenim morem povezuje pećinski prolaz.
Plaža Makrijamos se nalazi zapadno od Limenarije. Važi za jednu od najčistijih plaže i redovno dobija plavu zastavicu. Ulaz se plaća. Što se zapadnije odmiče, to more i plaža postaju mirniji. Na ovoj plaži se može naći puno školjki.
Plaža Metalija se nalazi pored istog grada. Na njoj nema puno hladovine, ali se mogu kupiti osvežavajuća pića. Sa plaže se mogu videti eksplozije u rudarskim pećima, što joj daje uzbudljivu atmosferu.
Plaža Pefkari se sastoji delimično od sitnog belog peska, a delimično od čistog oblog kamena. Niz nju se nižu barovi i taverne. Postoji mali kiosk. Sportske mogućnosti su vrlo raznolike, od džet skija preko paraglajdinga do banane.
Plaža Potos je peskovita i duga 2 km. Na šetalištu iznad nje se nalazi mnoštvo barova i taverni. Uređena je vrlo lepo, ima udobne ležaljke i suncobrane koji se mogu iznajmiti.
U okviru mesta Potos se nalazi i plaža San Antonio. Duga je 2 km. Nije pretrpana turistima, a ima ležaljke i suncobrane. Idealna je za one koji vole miran odmor na plaži.
Između Potosa i Astrisa se nalazi plaža Psili Amos. Ona je vrlo popularna, te je u sezoni pretrpana. Ima vrlo lep bar i restoran. Prekrivena je finim belim peskom.
Plaža Livadi se nalazi iza samostana Arhangelou. Prekrivena je mešavinom peska i šljunka. Vrlo je popularna i posećena. Posebno je vole kamperi koji imaju na njoj odlične uslove za kampovanje.
Plaža Aliki se sastoji iz dve plaže. Jedna je peskovita i niz nju se nižu barovi i taverne. Druga je šljunkovita. Aiki je popularno mesto za pristajanje brodića koji krstare okolinom.
Paradise Beach je najlepša plaža na Tasosu. Nalazi se između Aikija i Kinire. Voda je vrlo plitka. Istočni vetrovi prave prijatne talase. Na plaži postoji mala taverna. Popularni su sportovi na vodi i pesku. Takođe je popularna i među nudistima.
Golden Beach je najduža plaža na ostrvu. Ima zlatni mekani pesak. Voda je vrlo plitka. Postoji mnoštvo sportskih aktivnosti na vodi i pesku. Tu su i mnoge taverne, barovi i hoteli.
Vrlo lepa plaža je Neos Prinos. Ona je prekrivena sitnim peskom. Uska je. Na njoj se nalazi nekoliko taverni i hotela.
Skala Sotiras se sastoji od dve plaže. Jedna je peščana i manja. Na njoj postoje ležaljke i suncobrani. Iako nije duga, vrlo je žiroka. Pesak je zlatne boje. Na peščanoj plaži se mogu iznajmiti i mali brodovi. Druga plaža je prekrivena šljunkom.
Skala Marion se takođe sastoji od dve plaže. Ove plaže su vrlo male, ali su leti vrlo prijatne jer nisu pretrpane. Jedna od njih se zove Amouda. Druga je prekrivena lepim šljunkom.

Atrakcije na Tasosu
Muzej Theologos se nalazi u nekadašnjoj kući gradonačelnika Hacigeorgioua. Ovaj čovek je vrlo važna ličnost iz istorije Tasosa. Igrao je ključnu ulogu u revoluciji protiv Turaka 1821. U muzeju se nalaze prese za masline, mlinovi i druge alatke koje su se koristile u XVIII veku. Tu su takođe i neke prelepe slike.
Seoski turizam je veoma popularan na ostrvu. U mnogim selima gostoprimljivi Grci će vam nuditi da probate njihovo vino i masline. Kazaviti je najstarije selo u Prinosu. Zadržalo je autentičnost, jer je bilo napušteno sve do osamdesetih godina prošlog veka, kada je ponovo postalo naseljeno i obnovljeno u svrhe turizma.
Kinira je seoce smešteno na istoku, a ovde možete obići i pogledati ostatke slavnih vizantijskih kupatila i katakombe iz doba ranog hrišćanstva. Sela se mogu obilaziti u sopstvenoj režiji ili u okviru izleta koje organizuju lokalne agencije po niskim cenama u koje je uključen i tradicionalni ručak. Lepa mesta su Panagia i Scala Rahoniou.
Na jugoistoku ostrva se nalazi manastir Arhangela Mihaila iz XII veka. On stoji na litici i gleda na planinu Atos. Trebalo bi obići i Žutu palatu, uvek nezaobilazan detalj na razglednicama Tasosa. Iza ribarskog pristaništa je otkrivena stara agora
Istočno od agore se nalazi hram posvećen Dionisu. U ovom hramu je otkrivena mermerna glava ovog boga koja datira iz III v.pne. Ova glava se zajedno sa podnim mozaicima, figurinama od terakote i fantastičnom statuom Apolona iz VI v.pne.može videti u Arheološkom muzeju.
Pešačenje kroz prirodu je jedna od glavnih atrakcija na Tasosu, jer je ostrvo izuzetno zeleno i lepo. Treba samo uzeti mapu i put pod noge po predivnim šumovitim brdašcima ostrva. Pored čiste prirode na dohvat ruke, postoje i obeležene staze za pešačenje. Najpopularnija staza je na planini Ipsario kod sela Potamije.
Posetiocima Tasosa će biti vrlo interesantno da ponedeljkom ujutru posete pijacu u Prinosu. Na ovom šarolikom mestu se može naći sveže voće i povrće, a kožni predmeti, sandale i garderoba sa ove pijace su savršen i koristan suvenir sa Tasosa. Pored pijace se nalazi vrlo prijatan kafe.

AEGEAN SUN STUDIOS & MAISONETTES

AEGEAN SUN STUDIOS & MAISONETTES

Usluga: Nocenje sa doruckomLokacija: Hotel je udaljen 1km od Skala Pinosa, 12km od grada Tasosa, 300m od supermarketa, 300m od teniskih terena i 300m od plaže.Sadržaj: U sastavu hotela se ...

AETHRIA HOTEL

AETHRIA HOTEL

Usluga: Noćenje sa doručkomLokacija: Nalazi se u širem centru Limenasa na oko 250m od obale i oko 350m od najbliže plaže. U okolini hotela se nalaze prodavnice i taverne.Sadržaj: Hotel ...

AIOLOS STUDIO

AIOLOS STUDIO

Usluga: NajamLokacija: Kompleks Aiolos se nalazi u centru Skala Potamije na samo 100m od plaže. U blizini je mnogo malih prodavnica, taverni, kafića...Sadržaj: Oko kuće se nalazi veliko uredjeno dvorište  ...

ALEA HOTEL & SUITES

ALEA HOTEL & SUITES

Usluga: Polupanison    Lokacija: Hotel se nalazi na plaži, 800m od Skala Prinos i 16km od Limenasa.Sadržaj: U okviru hotela se nalaze Spa centar, bazen za decu, igralište, bar, bilijar, parking, ...

ALEXANDRA BEACH & SPA HOTEL

ALEXANDRA BEACH & SPA HOTEL

Usluga: PolupanisonLokacija: Hotel se nalazi na plaži, od Limenarie je udaljen 5km, a od Limenasa 45km.Sadržaj: Hotel sadrži fitnes centar, 2 bazena, mini klub, teren za odbojku na plaži, za ...

AROMA STUDIOS & APARTMENTS

AROMA STUDIOS & APARTMENTS

Usluga: NajamLokacija: Udaljen je 300m od centra Limenasa, 200m od glavne luke i 300m od plaže.Sadržaj: Vila sadrži 20 soba, okruženih prelepom baštom, veliki bazen sa barom, parking i besplatan ...

ATHINA STUDIO

ATHINA STUDIO

Usluga: NajamLokacija: Nalaze se na uzvišenju, okruženi zelenilom i na samo 2 minuta hoda od Golden beach-a.Sadržaj: Objekat ima parking, roštilj, perionicu veša, besplatan Wi Fi i primaju kucne ljubimce.U ...

CHRISTA VILLA

CHRISTA VILLA

Usluga: Nocenje sa doruckomLokacija: Ovaj porodicni hotel je udaljen samo 15 min hoda od centra Limenasa. Nalazi se na glavnom putu koji vodi u Limenas, ušuškana medju borove i masline ...

CORAL HOTEL

CORAL HOTEL

Usluga: Noćenje sa doručkomLokacija: Hotel se nalazi na jednoj od najlepših plaža. Sadržaj: U ponudi hotela se nalaze bar, roštilj, restoran, bašta, parking, bazen, bazen za decu, igralište za decu, ...

EGEO HOTEL

EGEO HOTEL

Usluga: Nocenje sa doruckomLokacija: Hotel se nalazi na samo 5 min hoda od obe luke i od samog centra grada Limenasa. Nalazi se na 200m od živopisne Agios Vasilis plaže ...

EMOTIONS APARTMENTS

EMOTIONS APARTMENTS

Usluga: Najam Lokacija: Studija se nalaze na na 100m od peskovite plaže. U neposrednoj blizini se nalaze supermarket i restorani.Sadržaj: Objekat poseduje baštu sa mestom za roštilj, svoj parkingSobe: Sva ...

ESPERIDES HOTEL

ESPERIDES HOTEL

Usluga: Noćenje sa doručkom (polupansion) - doručak - samoposluživanje, večera - izbor 2-3 jela iz menijaLokacija: Hotel Esperides je udaljen oko 4 kilometara od Limenasa, a od plaže ga deli ...

GALANIS APARTMENTS

GALANIS APARTMENTS

Usluga: Najam studija/apartmanLokacija: Studija se nalaze u mestu Skala Panagia na 200m od plaže i 100m od autobuske stanice. Sadržaj: U blizini apartmana nalaze se restorani, barovi, mini marketSobe: Sve ...

ILIO MARE HOTEL

ILIO MARE HOTEL

Usluga: PolupansionLokacija: Hotel se nalazi na pešcanoj plaži Dasilio, nedaleko od male luke Skala Prinos gde se nalaze prodavnice, taverne i barovi.Sadržaj: U sklopu hotela se nalaze bar, plaža, parking, ...

KOSTALINA STUDIOS

KOSTALINA STUDIOS

Usluga: NajamLokacija: Ovaj porodicni hotel se nalazi u blizini idilicnih plaža i arheoloških nalazišta.Sadržaj: Hotel sadrži dvokrevetna i trokrevetna studia, besplatni internet, baštu, igralište, roštilj i parking.Sobe: Sva studia sadrže ...

LOTOS STUDIOS

LOTOS STUDIOS

Usluga: NajamLokacija: Lotos studios je komplex od 6 modernih studija koja se nalaze u centru mesta Potos, na samo 200m od mora.Sadržaj: U okviru hotela se nalaze roštilj, WiFi internet ...

LUCY HOTEL

LUCY HOTEL

Usluga: Polupansion    Lokacija: Hotel je udaljen 2km od luke u Kavali, na plaži.Sadržaj: Hotel poseduje 149 soba, u sastavu hotela se nalaze 24h sobna usluga, bar, parking, garaža, restoran, soba ...

MAKRYAMMOS BUNGALOWS

MAKRYAMMOS BUNGALOWS

Usluga: PolupanisonLokacija: Hotel je udaljen 2km od glavne luke u Limenasu.Sadržaj: Hotel se sastoji iz 40 objekata,206 soba i apartmana sa pogledom na more. Arhitektura je u skladu sa lokalnim ...

MARANTON HOTEL

MARANTON HOTEL

Usluga: noćenje sa doručkom ili polupansion (samoposluživanje) Lokacija: Hotel se nalazi na oko 8 km od Skala Potamije i na oko 12km od plaže Golden beach, na samom ulazu u mesto Kinira. Sam hotel ...

NINA 1  STUDIO

NINA 1 STUDIO

Usluga: NajamLokacija: Nalaze se u mirnom delu mesta Skala Potamia, na 3 minuta hoda od peščane plaže i 3 minuta hoda od centra mesta. Sadržaj: U sastavu hotela se nalaze ...

NINA 2 STUDIO

NINA 2 STUDIO

Usluga:NajamLokacija: nalazi se u blizini Nina 1 studija, oko 200m od centra i plažeHotelski sadržaj:dvorište, roštilj, parkingSobe: sva studija imaju kuhinju, kupatilo ssa fenom, frižider, TV ...

NTINAS HOTEL & APARTMENTS

NTINAS HOTEL & APARTMENTS

Usluga: NajamLokacija: Hotel se nalazi na 100m od plaže Golden Beach i 150m od Skala Potamia.Sadržaj: U sastavu hotela se nalaze 2 bezena, deciji bazen, ležaljke, dakuzi sa hidro i ...

POTOS HOTEL

POTOS HOTEL

Usluga: PolupanisonLokacija: Od centra Potosa i od plaže hotel je udaljen 100m.Sadržaj: U sastavu hotela se nalaze 24h sobna usluga, bar, roštilj, bašta, restoran, WiFi internet, bazen, pogodan za invalide ...

RODON HOUSE

RODON HOUSE

Usluga: Polupanison    Lokacija: Rodon House se nalazi na plaži Tripiti.Sadržaj: Hotel sadrži bar, parking, garažu, restoran, bazen, WiFi internet, bazen za decu i igralište.Sobe: Sobe su opremljene frižiderom, fenom, sefom, ...

ROYAL PARADISE BEACH RESORT & SPA

ROYAL PARADISE BEACH RESORT & SPA

Usluga: PolupanisonLokacija: Hotel se nalazi na plaži.Sadržaj: U okviru hotela se nalaze 24h sobna usluga, plaža, parking, bašta, restoran, WiFi internet, perionica, medicinska pomoc, soba za sastanke, mini market, bazen, ...

THALASSIES HOTEL

THALASSIES HOTEL

Usluga: Polupanison    Lokacija: Hotel se nalazi na plaži.Sadržaj: Hotel ima 25 soba razlicitog tipa, dvokrevetne, trokrevetne, porodicne sobe i studija. U sastavu hotela se nalaze bar, igraonica (bilijar, stoni fudbal, ...

THALASSIES NOUVEAU HOTEL

THALASSIES NOUVEAU HOTEL

Usluga: PolupansionLokacija: Hotel je udaljen 250m od centra Limenarie, 100m od plaže i 42km od Limenasa.Sadržaj: U sastavu hotela se nalaze bar, sala za bilijar, roštilj, parking, fitnes, bašta, restoran, ...

VOULIS STUDIOS

VOULIS STUDIOS

Usluga: NajamLokacija: Studio Voulis se nalazi na 500m od centra Limenarie i 100m je udaljen od plaže.Sadržaj: Studio Vaulis se sastoji od 5 dvokrevetnih soba, 3 trokrevetnih soba, 2 apartmana ...