Nalazite se ovde:

ZAKINTOS

Destinacija
ZAKINTOS

Zakintos je trece ostrvo po velicinu u Jonskom moru. Povrsina ostrva je 410 km2 a duzina obale je 125 km. Nalazi se na 9,5 milja istocno od Kefalonije i na sat i po vremena od Kyllinia. Sa istocne strane ostrva pruzaju se ravnice koje se lagano spustaju u mirne zalive iďż˝ peskovite plaze, dok se sa zapadne strane nalaze planine koje se zavrsavaju klifovima. Na ostrvu nema visokih planina i teren je pretezno brdovit, najvisa planina je Vrachionas visine 758m.

EAT AROUND KONCEPT ishrane - nešto potpuno novo na ostrvu Zakintos.

Aranžman

Opis ekskurzija na Zakintosu

Zakintos je trece ostrvo po velicinu u Jonskom moru. Povrsina ostrva je 410 km2 a duzina obale je 125 km. Nalazi se na 9,5 milja istocno od Kefalonije i na sat i po vremena od Kyllinia. Sa istocne strane ostrva pruzaju se ravnice koje se lagano spustaju u mirne zalive iďż˝ peskovite plaze, dok se sa zapadne strane nalaze planine koje se zavrsavaju klifovima. Na ostrvu nema visokih planina i teren je pretezno brdovit, najvisa planina je Vrachionas visine 758m.

Zakintos ima dosta podzemnih voda pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno; i to jednim delom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveca, jednim delom od voca i zitarica, kao i od brojnih šuma koje se spustaju sve do mora. Zbog sastava tla na ostrvu ima dosta pećina i useka. Klima je umerena, leta su prijatna. More na Zakintosu je toplo tirkizne boje, plaže peščane i duge. Na ostrvu se može videti vrsta kornjače "Carreta Carreta" po čemu je ovo ostrvo takođe prepoznatljivo.

ISTORIJA OSTRVA

Zbog svog polozaja ostrvo je uvek bilo na meti osvajaca.
Jos u najranijim vremenima Zakintos je zajedno sa Kefalonijom bio pod vodjstvom Odiseja, kralja Itake. Prema Homeru, ostrvljani su se borili u Trojanskom ratu pod Odisejevom komandom. Uz pomoc Neoptolmusa oslobodili su se uticaja Itake i postali nezavisni. Za vreme Atinsko - Spartanskog rata bili su na strani Sparte, sve do 456 godine pne, kada prelaze na stranu Atine.
Godine 191 pne padaju po okupaciju Rimskog carstva. Tokom Rimske okupacije ostrvljani su mirno ziveli i imali su svog guvernera, a bilu su u obavezi da ratuju na strani Rimljana. Posle propasti Rimskog carstva, ostrvom vlada Vizantija. Hriscanstvo na ostrvo dolazi, prema lokalnoj legendi, sa Marijom Magdalenom. Selo, Maries, gde je Marija Magdalena drzala prve propovedi svake godine slavi ovaj praznik.
Posle propasti Vizantije na ostrvo dolaze Franci 1185 god. Vladali su despotski, a Grcki narod nije imao nikakve povlastice. Zbog lose situacije u matici i stalnih napada od strane Turaka, Franci su bili primorani da potpisu ugovor o miru. Tim ugovorom bili su obavezni da Sultanu godisnje placaju odredjenu sumu zlatnika. Godine 1479. Turci dolaze na ostrvo i osnivaju svoj garnizon, jer Franci nisu platili.
Venecijanci 1484. godine preuzimaju ostrvo tako sto Sultanu placaju 500 zlatnih dukata. Za vreme njihove vladavine pocinje razvoj na socijalnom i ekonomskom polju. I danas se oseca jak uticaj Venecije kako na arhitekturu i umetnost tako i na melodicnost jezika. Godine 1797. ostrvo zauzimaju Francuzi.
Od 1800 do 1807 Zakintos je bio nezavistan i ulazi u uniju Jonskih ostrva. Ali pod Francusku okupaciju padaju 1807, a zatim i pod Britansku.
Godine 1864. i to 21. maja ulaze u sastav Grcke drzave.

VIDEO PREZENTACIJA
 
GRAD ZAKINTOS

Zakintos, jedan od najsarmantnijih gradova Jonskog mora, nalazi se na jugistocnoj strani ostrva u zalivu, iza koga se izdize brdo prekriveno zelenilom. To je grad lepih gradjevina, interesantnih crkava, spomenika i trgova.
Dugogodisnja okupacija Venecijanaca ostavila je duboki trag na arhitekturu grada, koja se i danas moze videti.
Tokom zemljotresa 1953. godine veci broj objekata u gradu je srusen, ali je grad obnovljen donacijom lokalnog stanovnistva. Grad je posle obnove zadrzao glavne karakteristike starog grada.
Danasnjim gradom dominira trg posvecen pesniku Dionysosu Solomosu, cuvenom pesniku rodjenom na Zakintosu, oko koga se nalaze sve vaznije gradjevine. U gradu se nalazi interesantna biblioteka, muzej post-Vizantijske umetnosti, kao i muzej pesnika Solomosa. U blizini trga nalazi se muzej ikona i muzej grada gde se mogu videti fotografije grada pre zemljotresa. Nedaleko od ovog trga nalazi se trg Sv. Marka na kome je 30. jula 1797. godine potpisana kapitulacija Venecije.
U gradu, nedaleko od Solomos trga, nalazi se crkva Sv. Dionysosa zastitnika ostrva. Svake godine, dva puta godisnje slavi se ovaj svetac; 17. decembra proslavlja se dan kada se svetac upokoio i 24. avgust dan kada su svete mosti donesene na Zakintos.
Iznad grada, na padini, nalazi se bista pesnika Solomosa, a nedaleko od nje nalaze se ostaci nekadasnjeg zamka.
Iz grada postoje dobre autobuske veze okolnim selima i predivnim plazama.ďż˝ Aerodrom se nalazi na 4km od centra grada.

ZALIV LAGANAS

Najveci zaliv na ostrvu je zaliv Laganas, koji se nalazi jugozapadno od grada Zakintosa. To je jedan od najlepsih zaliva na kome se nalaze najposecenije pescane plaze: Laganas, Kalamaki, Agios Sostis, Kanonia, Sekania.
Najpoznatija plaza u ovom delu je Lagana. Ova peskovita plaza duga je 9km. Na plazi su zastupljeni svi sporovi na vodi. Nedaleko od zaliva Laganas nalaze se dva mala ostrva Marathonisi i Pelouzo. Svakodnevno se prave izleti brodom sa plaza za ova dva ostrva.
U zalivu Laganas nalazi se Nacionalni Park Zakintos.

 KOMPLEKS JUSTINA

KOMPLEKS JUSTINA

Usluga: Najam (postoji mogucnost doplate za ručak ili večeru u Dana’s restoranu (Edem), koji je udaljen 400 m.Lokacija: Studija se nalaze u mesti Cilivi, 300m od plaže i 7km od ...

DENISE BEACH HOTEL

DENISE BEACH HOTEL

Naše mišljenje 3*.Usluga: Polupansion(doručak/večera-švedski sto-samoposluženje)Lokacija: Nalazi se na Laganas plaži, oko 200m od centra mesta, 7km od grada Zakintosa, 6km od aerodroma na Zakintosu.Hotelski sadrzaj: 64 sobe, restoran, recepcija, bar, ...

ELEANA HOTEL

ELEANA HOTEL

Usluga:  Noćenje sa doručkom (kontinentalni, klasičan način usluživanja).Lokacija: 250 m od šljunkovite plaže, u mestu Argasi. Hotel ima 44 sobe.Hotelski sadržaji: recepcija, sef, bazen, bar, snek bar, parking.Standardne sobe: klima ...

PALMYRA HOTEL

PALMYRA HOTEL

Usluga: Noćenje sa doručkom (buffet-švedski sto)Lokacija: nalazi se u centru Argasija, daljen 100m šljunkovite od plaže, 500m od restorana, barova, i prodavnica.Hotelski sadržaj: recepcija, sef,menjačnica, lobi, bazen za decu i ...